Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Hledaný muž skončil ve vazbě

Policisté mohli dnes konečně přivést k soudu jednu z nejhledanějších osob na Frýdecko-Místecku. Devětačtyřicetiletý muž z Frýdku-Místku se sám přihlásil na policii, protože už údajně nemohl dál snášet mediální tlak na jeho osobu. Je obviněn, že vydíráním nutil 16letého hocha k pohlavnímu styku. Soud jej dnes vzal do vazby, hrozí mu až 5 let vězení.  

Foto: Ivan Žurovec/ PČR F-MFoto: Ivan Žurovec/ PČR F-M
Foto: Ivan Žurovec/ PČR F-MFoto: Ivan Žurovec/ PČR F-M

           Od poloviny minulého roku pátrali frýdecko-místečtí policisté po muži, kterého podezírali z trestných činů svádění k pohlavnímu styku a vydírání. Tehdy osmačtyřicetiletý muž měl oslovit v únoru 2008 na nádraží ve Frýdku-Místku 16letého hocha. Tvrdil údajně o sobě, že je velmi bohatý, avšak brzy zemře. Přesvědčil mladíka, že mu má dělat společníka a za odměnu pak na něj převede majetek za 50 milionů Euro. Když na to chlapec přistoupil, měl po něm požadovat nejrůznější sexuální praktiky. Za ně ho pak odměňoval maximálně 300 korunami. Po měsíci ho však chlapec prokouknul a odmítl mu dál plnit jeho sexuální požadavky. Starší muž po něm údajně vydíráním žádal pohlavní styk. Je podezřelý, že mu vyhrožoval, že jinak zveřejní na internetu jeho erotické fotografie, které s ním pořídil. V polovině května už chlapec nevydržel psychický nátlak ze strany obviněného a střelil se do hlavy. Pokus o sebevraždu však naštěstí přežil. Přesto ho měl dál tento muž vydírat a nutit jej dělat mu společníka. Při vyšetřování vyšlo najevo, že k nedobrovolnému pohlavnímu styku mělo docházet na ubytovnách v Prostějově, v Havířově a dalších místech.
             V polovině měsíce června tohoto roku požádali frýdecko-místečtí kriminalisté prostřednictvím médií o pomoc veřejnost. Od té doby byly opakovaně v celoplošných televizních a rozhlasových stanicích, denících ale i na internetu vysílány zprávy o hledaném muži. Na tísňovou linku 158 nesčetněkrát volali občané, kteří se domnívali, že podezřelého někde zahlédli. Kriminalisté prověřili desítky možných adres. Výsledek se však dostavil až v neděli 8. listopadu. Podezřelý muž už údajně nevydržel tlak ze strany médií a sám se přihlásil na cizineckou policii v Mostech u Jablunkova. Přijel ze Slovenska, kde také o jeho skutcích opakovaně informovala média. Muž byl umístěn do policejní cely ve Frýdku–Místku a druhý den byl vyšetřovatelem obviněn a vyslechnut. 

            Dnes ráno, 11. listopadu, eskortovali policisté zadrženého muže k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku. Soudce jej vzal do vazby, za trestné činy svádění k pohlavnímu styku a vydírání mu hrozí až 5 let vězení.
Ivan Žurovec
 

vytisknout  e-mailem