Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Hledaný muž je podezřelý z podvodu

KRAJ – Z výletu do Brazílie se „zapomněl“ vrátit 

Krajští kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality ve spolupráci s náchodskými kolegy pátrají po osobě - více zde -  trvale bytem v Borové na Náchodsku. V současné době kriminalisté v souvislosti s touto hledanou osobou zahájili úkony v trestním řízení pro podezření ze zločinu podvodu a státní zástupce vydal 24. 7. 2012 předběžný souhlas s jeho zadržením.
 
Na policii se první týden v červenci 2012 obrátili rodinní příslušníci Petra Falty. Přišli oznámit, že 39letého příbuzného pohřešují od 2. července, kdy odjel na služební cestu neznámo kam, nepodává o sobě žádné zprávy a mobilní telefony má nedostupné.
 
Policisté po něm zprvopočátku skutečně pátrali jako pohřešovaném, během pátrání ale zjistili, že muž dobrovolně opustil republiku a zřejmě pobývá kdesi v zahraničí. Zjistili, že si zakoupil zpáteční letenku do Brazílie. V den, kdy měl přicestovat zpět do České republiky, se ale nevrátil.
 
V souvislosti s jeho zmizením jsme začali prověřovat mimo jiné i jeho podnikatelské aktivity v oboru truhlářství. Na základě získaných informací jsme pak začali prověřovat podezření z podvodů v souvislosti s půjčováním peněz. 
V současné době máme přijato několik oznámení od poškozených, od kterých si půjčoval větší obnosy finančních prostředků. Některé z nich byly jako osobní půjčky, některé údajně pro nákupy strojů, vybavení a materiálu pro podnikání. Podle poškozených věřitelů, kterých je v tuto chvíli více než deset, vystupoval tento podnikatel vždy velice solidně a důvěryhodně. Nejprve si získal jejich důvěru tak, že půjčky včas a v plné výši vracel, nicméně další, někdy i třetí, či čtvrtou půjčku získanou od stejné osoby, už nevrátil. Je s podivem, že i tak mu opakovaně věřitel zase půjčil. Víme i o případech, že si fyzická či právnická osoba kvůli němu vzala bankovní úvěr s tím, že ho pan Falta bude splácet a věřiteli vyplatí tučnou provizi. Nestalo se a věřitelům zbyly dluhy a oči pro pláč.  
V tuto chvíli škoda, kterou měl poškozeným způsobit, převyšuje částku 10 milionů korun.
 
Předpokládáme, že ani počet poškozených, ani výše škody nejsou konečné.
 
V této souvislosti žádáme o pomoc veřejnost. Pokud by mohl kdokoliv k osobě pana Petra FALTY poskytnout jakékoliv informace, ať k  místu jeho současného pobytu, nebo k jeho podvodnému jednání, ať se přihlásí na linku 158, nebo přímo na Odbor hospodářské kriminality v Hradci Králové nebo v Náchodě.
 
Petr FALTA je asi 185 cm vysoký, střední postavy, má hnědé velmi krátce střižené vlasy a zelenohnědé oči.
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 9. 8. 2012, 14:30

vytisknout  e-mailem