Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Hledaného vypátral služební pes

ČESKOLIPSKO – Hledaný muž neunikl čenichu policejního psa Bruna. 

Dne 18.12.2023 ve večerních hodinách v ulici Zoubkova v České Lípě prováděli českolipští policisté operativní šetření po muži, na něhož byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Muž měl ještě před příjezdem policistů skočit z okna v přízemí panelového domu a utéct.

Na místo byl také velen psovod Služby základních kynologických činností z České Lípy pprap. Michal Byrtus a služební pes Brunopprap. Michal Byrtus a služební pes Brunopodpraporčík Michal Byrtus se svým služebním psem Brunem. Hledaný se totiž mohl ještě nacházet v přilehlém prostoru nedaleko domu.

Brunovi jeho práci ztěžovaly pachy dalších osob, psů a nárazové zvuky vybuchující zábavné pyrotechniky v okolí. Pprap. Byrtus společně s Brunem prověřovali prostor za domem, který tvořil travnatý povrch, křoviny a lesní porost, který nabízel příležitost pro případný úkryt. Cestou zpět ke služebnímu vozidlu, kde se již mělo hledání za pomoci nasazení psa ukončit, začal Bruno avizovat silným vrčením přítomnost cizí osoby. Psovodem nasvícený křovinatý porost následně odkryl muže odpovídajícího popisu hledaného. Pprap. Byrtus muže vyzval k vystoupení z úkrytu do prostor pouličního osvětlení. Prověrkou totožností osoby se potvrdilo, že se jedná o hledaného.  Ten navíc uvedl, že o příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody ví a utíkat před policisty už nebude. Muž byl předán policistům z Obvodního oddělení Česká Lípa k dalším úkonům.

Díky nasazení služebního psa a jeho neúnavnému čenichu, se podařilo muže v krátké době vypátrat. Bruno je teprve 2,5letý služební pes, který na podzim úspěšně složil zkoušky potřebné pro plné zařazení do služby. Svou pracovitost dokázal už při svém prvním nasazení při tomto pátrání.

4.1. 2024
por. Bc. Klára Jeníčková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

výcvik služebních psů

výcvik služebních psů 

Detailní náhled

Bruno při výcviku

Bruno při výcviku 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem