Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hledáme podvodného milionáře

Nejprve se vydával za vymahače dluhů, pak za finančního experta. Teď po něm „jde“ kriminálka. 

Od poloviny loňského roku prošetřují krajští kriminalisté případ, který momentálně kvalifikují jako trestný čin podvodu. S ohledem na způsobenou škodu hrozí případnému pachateli trest odnětí svobody až na deset let. Toho ale musí kriminalisté nejprve vypátrat.
 
A oč v tomto případu jde? Neznámý muž se vydával za majitele bezpečnostní agentury, která se krom jiného údajně zabývá i například vymáháním dluhů. Podstatné je, že se podvodník představil jménem reálného majitele reálné bezpečnostní agentury, jejímž místem působiště jsou západní Čechy. Ta se ale nikdy vymáháním dluhů nezabývala.
 
Jeho smyšlených služeb se rozhodla využít trojice mužů, kteří mu zadali vymožení několika nároků od více méně nekontaktních dlužníků. Už v tuto chvíli si „detektiv“ řekl o nemalé finanční zálohy, které měly pokrýt jeho náklady spojené s vymáháním. A jelikož byl ve všech případech úspěšný, a peníze vymohl, získal si důvěru klientů.
 
Ti se proto rozhodli využít jeho další údajné dovednosti, a to finančního poradenství a s tím spojeného zhodnocování peněz na finančních trzích. Proto mu oproti směnce vydali hotovost ve výši bezmála deset milionů korun, od čehož si slibovali tučné výdělky bez jakékoliv námahy. Ne nadarmo se ale říká, že „bez práce nejsou koláče“. Jakmile totiž podvodník vyinkasoval zmiňovanou sumu, slehla se po něm doslova zem. Poškození se „makléře“ ještě snažili sami kontaktovat, ale neúspěšně. Proto se následně obrátili s trestním oznámením na policii.
 
Kriminalisté krajského ředitelství v rámci prošetřování případu disponují fotografiemi konkrétních osob. Na jedné je zachycen muž, podezřelý z popsaného podvodu, na druhé pak člověk, který může být v celém případu dokonce klíčovým svědkem. Ani jednoho se ale zatím nepodařilo vypátrat, nebo jinak kontaktovat. Proto se detektivové touto cestou obrací na širokou veřejnost s žádostí o pomoc. Prosíme každého, kdy by muže na fotografiích poznal, a zná jejich současné místo pobytu, nechť tuto informaci předá kriminalistům prostřednictvím linky tísňového volání 158.
 
Stejně tak apelujeme na další případné poškozené, aby se přihlásili policistům. Je totiž velká pravděpodobnost, že se hledaný podvodného jednání nedopustil pouze v tomto popsaném případě, ale v celé řadě dalších jiných.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 5. 2. 2015
Odkazy do noveho okna

důležitý svědek

důležitý svědek 

Detailní náhled

hledaný podezřelý

hledaný podezřelý 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem