Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hledáme obchodníka se zlatem

Ten odjel na jednání a od té doby po něm není ani vidu, ani slechu. Pomůžete s pátráním? 

Kriminalisté prvního policejního obvodu pátrají po sedmadvacetiletém muži, který byl naposledy viděn třetího ledna v podvečer. Jedná se o člověka, jehož podnikatelskou činností je obchodování se zlatem.

V rámci prošetřování kriminalisté zjistili, že třetího ledna přes den byl pohřešovaný v Kutné hoře, kde se postupně setkal se dvěma svými kamarády. S jedním poobědval, s druhým poseděl u kávy. S oběma měl diskutovat o běžném životě, z části i o podnikání. Z Kutné hory pak odjel zpět do metropole.

Po příjezdu do Prahy se na chvíli, kolem sedmnácté hodiny, zastavil ve svém bydlišti v Praze 1. Zde přítelkyni při odchodu z domova sdělil, že má ještě domluvené schůzky. Jednu na Národní třídě, druhou pak v Žatci. Přítelkyně měla s pohřešovaným ještě telefonicky hovořit přibližně ve čtvrt na sedm večer, přičemž jí sliboval, že nejdéle v jednadvacet hodin bude doma. Od té doby byl a je jeho telefon nedostupný.

Kriminalisté dále zjistili, že poslední známý výskyt pohřešovaného je zaznamenán na náměstí Bratří Venclíků na Černém mostě v Praze 9. V tomto směru musíme upozornit na určitou nelogičnost, neboť tato lokalita je úplně opačným směrem, než kterým měl pohřešovaný vyrazit na avizované schůzky. Avšak nikdo z příbuzných, kamarádů a známých nedokáže alespoň okrajově vysvětlit, proč by do této lokality jezdil.

Bez povšimnutí nemůžeme nechat ani tu skutečnost, že sedmadvacetiletý muž měl v souvislosti se svým podnikáním značné dluhy, dosahující stovek tisíc, spíše miliónů. Proto nebyl, minimálně v poslední době, schopen plnit své závazky v podobě placení nájemného za své provozovny, nebo splácet leasing na svá vozidla. Stejně tak ale dlužili podobné sumy pohřešovanému jeho obchodní partneři.

Rodina a blízcí jednoznačně vyvrací, že by chtěl pohřešovaný sám a dobrovolně skoncovat se životem. S přítelkyní plánoval budoucnost, například stran letní dovolené, nebo svatby. Stejně tak měl naplánovány, ať v kratším či delším horizontu, různé podnikatelské aktivity.

V posledních dnech před svým zmizením provozoval hnědý Škoda Superb combi. Ten měl zapůjčený z autoservisu, ve kterém zpravovali jeho automobil, který byl poškozen při nehodě. I tato Škoda Superb je od třetího ledna letošního roku nedohledatelná.

V tuto chvíli kriminalisté prvního policejního obvodu prošetřují celou událost pro podezření z trestného činu zbavení osobní svobody. Členy vyšetřovacího týmu jsou i kriminalisté z krajského ředitelství, konkrétně z oddělení vražd. Důvod jejich účasti na vyšetřování je jednoduchý. V takovýchto případech kriminalisté vždy prošetřují všechny možné, a možná i nemožné, verze, které jsou alespoň minimálně pravděpodobné. A dokud tyto všechny varianty prokazatelně nevyloučí, musí s nimi neustále pracovat.

Proto kriminalisté nyní pracují s tím, že se pohřešovaný mohl stát obětí vraždy, únosu, nebo třeba „pouze“ účastníkem dopravní nehody, po které mohl skončit v bezvědomí v nemocnici a nemohl tak dát vědět blízkým. Byť to blízcí tohoto muže nepřipouští, kriminalisté musí stále pracovat i s variantou sebevraždy, dokud nebude tato jednoznačně vyloučena.

V rámci prošetřování ale musí detektivové pracovat i s variantou, že dotyčný chtěl zmizet. Motivem tohoto jednání by mu mohly být shora zmíněné dluhy.

Na základě popsaného příběhu prosíme o pomoc při pátrání širokou veřejnost. Pokud by kdokoli disponoval jakýmikoli informacemi k osobě pohřešovaného, předejte je prosím kriminalistům prvního policejního obvodu prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 27. 1. 2017

 

Doplnění 20. 2. 2017

Obchodníka se zlatem se pražským policistům podařilo vypátrat 18. 2. 2017 v oblasti Prahy 6 při silniční kontrole.

Dnes tento pohřešovaný podal vysvětlení k celé situaci kriminalistům prvního policejního obvodu. Těm sdělil, že počátkem ledna „zmizel“ z toho důvodu, že ho, lidsky řečeno, dohnala jeho tíživá finanční situace. Zároveň sdělil, že se při tomto zmizení pohyboval na Moravě, v Rakousku a Německu. S ohledem na toto své putování Evropou měl u sebe i nemalou finanční hotovost, prostřednictvím které přebýval v různých hotelech a penzionech.

Z podaného vysvětlení kriminalisté nezjistili, že by se dotyčný stal obětí jakéhokoli trestného činu, nebo že by se podobného protiprávního jednání dopustil on sám.

Nicméně jednání pohřešovaného lze jednoznačně vnímat jako nezodpovědné, a to hned v několika směrech. Jednak s největší pravděpodobností přidělal starosti rodině a všem svým blízkým, kterým na něm záleží.

Pro nás je ale podstatné, že svým přístupem zaměstnal na jeden a půl měsíce šest kriminalistů jak z oddělení násilí prvního policejního obvodu, tak z oddělení vražd krajského ředitelství. Vyvstalou událost totiž bylo nutné řešit pro ty nejhorší možné delikty, jako je například vražda, nebo zbavení osobní svobody. Takový je při těchto pohřešování běžný postup. Vždy se tyto události prošetřují pro podezření z nejhoršího možného, které se postupně buď vyvrátí, nebo potvrdí.

Jen pro ilustraci, pátrací spis v rámci úkonů k vypátrání pohřešovaného čítá k dnešnímu dni víc jak pět set stran.

A ano, kriminalisté na tomto „případu“ strávili desítky, možná stovky hodin, které mohli věnovat prošetřování skutečných trestných činů, které ale musely upozadit.

Jen na okraj, pohřešovaný se za své možná nezodpovědné jednání ani neomluvil.

por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 2. 2017

vytisknout  e-mailem