Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Hledáme nádražního lupiče

Nejprve chtěl oloupit ženu na Nádraží Holešovice, posléze muže na Hlavním nádraží. Pomůžete s pátráním? 

K první události došlo ve stanice metra Nádraží Holešovice dnes přibližně v půl šesté ráno. K nic netušící ženě, cestující tou dobou do zaměstnání, přistoupil z ničeho nic zezadu pro ni neznámý muž.

Ten jí okamžitě přiložil ke krku torzo pivní láhve, samozřejmě ostrou stranou k jejímu hrdlu. Při tom jí řekl „Dej sem kabelku, nebo seš mrtvá“.

Vyděšená žena byla situací natolik zaskočena, že se nezmohla prakticky na nic. Nekřičela, nevolala o pomoc, prostě nic. Jediné, co udělala, bylo, že se rozešla a nastoupila do soupravy, která v tu chvíli právě přijela do stanice.

Útočník ještě chvíli postál na místě události, pak se otočil a odešel si pro své věci. Poté nastoupil do soupravy, kterou odjel do stanice Letňany.

Bohužel byla žena incidentem natolik šokována, že policistům vše oznámila až poté, co dorazila do zaměstnání, což bylo asi o hodinu později. Po takovém „zážitku“ se ale není čemu divit.

Do prošetřování shora popsané situace se okamžitě pustili kriminalisté prvního oddělení prvního policejního obvodu. Ti zjistili, že před napadením ženy se tento muž pohyboval v oblasti tamního autobusového nádraží. Navíc detektivům v průběhu dopoledne dorazilo další oznámení, ve kterém taktéž figuroval hledaný útočník.

Toto oznámení učinil poškozený e-mailem, ve kterém popisoval incident, kterého byl účasten dnes přibližně v osm hodin ráno na Hlavním nádraží. Tam se mu totiž snažil muž, zachycený na fotografiích a videu, odcizit batoh.

Poškozený nejen že své zavazadlo ubránil, ale ještě stihl nenechavce vyfotit a jeho podobenku zaslat policistům zmiňovaným e-mailem.

U takovýchto případů není nač čekat a tak pátrání po tomto muži zveřejňujeme okamžitě, jakmile se nám podařilo zajistit relevantní videa zachycující hledaného před, při a po události ve stanici metra Nádraží Holešovice, kterou kriminalisté prošetřují pro podezření z trestného činu loupež.

Určitě apelujeme na každého, kdy by s hledaným přišel do kontaktu, aby se ho nesnažil jakkoli sám zadržet.

Zároveň prosíme o pomoc při pátrání širokou veřejnost. Pokud muže v pruhované mikině a ¾ kalhotách poznáváte, znáte jeho totožnost, popřípadě místo jeho pobytu, nebo pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 10. 4. 2017

Aktualizace 20. 4. 2017

Počátkem minulého týdne jsme informovali o celkem dvou událostech, ke kterým došlo v rozmezí několika hodin na Nádraží Holešovice a u Hlavního nádraží, a kterých se dopustila jedna a ta samá osoba.

Obě tyto situace kriminalisté kvalifikovali jako trestné činy loupež a pátrali po konkrétním pachateli, kterého zachytily bezpečnostní kamery.

S ohledem na nebezpečnost jednání hledaného jsme neprodleně informovali, prostřednictvím médií, o vyvstalé situaci veřejnost. Na základě pátrání prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků získali kriminalisté poznatky ke konkrétní osobě.

Hledaného šestadvacetiletého muže pak kriminalisté prvního oddělení prvního policejního obvodu vypátrali a zadrželi v závěru minulého pracovního týdne v severních Čechách.

Po převozu do metropole detektivové zadrženého obvinili ze shora zmiňovaných trestných činů loupež a podali státnímu zástupci podnět k návrhu na uvalení vazby. Příslušný soud tento návrh následně akceptoval.

Obviněnému v případě odsouzení hrozí tret odnětí svobody až na deset let.

Zde je také na místě zmínit, že šestadvacetiletý muž nebyl do této doby jakkoliv trestně stíhán.

Obviněný své násilné jednání vysvětlil tak, že v obou případech chtěl získat finanční hotovost k cestě hromadným prostředkem domů. Chtěl takto získat hotovost ve výši sto, až sto padesát korun.

por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 4. 2017

vytisknout  e-mailem