Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Hledáme chodce s batohem

BRNO: Pozdní nahlášení nehody komplikuje šetření. 

Policisté brněnského dopravního inspektorátu pátrají po muži, který byl účastníkem dopravní nehody 5. srpna 2021 v 18:20 hodin v prostorách zastávky městské hromadné dopravy Ústřední hřbitov. Ve směru jízdy na Moravany tam došlo ke střetu autobusu linky X8 s batohem muže, který se pohyboval na zastávce. Batoh, který měl muž na zádech, se zachytil o autobus, v důsledku čehož muž spadl na ženu, která také stála na zastávce. Žena následkem toho utrpěla zranění. Chodec s batohem měl být muž důchodového věku, vysoký asi 170 centimetrů a doprovázela jej žena s blond vlasy. Muž s batohem pak nastoupil do autobusu linky X8 a vystoupil z něj na zastávce Skalní. Žena, která v důsledku této nehody utrpěla zranění hrudníku, nehodu oznámila až o tři měsíce později. V důsledku této časové prodlevy je pátrání po muži komplikovanější, přesto bychom rádi oslovili případné svědky události nebo i samotného muže - účastníka nehody, aby se obrátili na bezplatnou linku 158, nebo přímo kolegům z dopravního inspektorátu na číslo 974 628 319.

Za spolupráci předem děkujeme.

Časová prodleva mezi případem a jeho oznámením policii obecně vždy znamená, že pachatel má před policií "náskok." Některé z nástrojů, které během šetření využíváme, už nejsou dostupné (např. kamerové záznamy) nebo dojde ke zničení důležitých stop. Také svědectví zúčastněných je ovlivněno přirozeným zapomínámím. 

Co se týče dopravních nehod, připomeňme si, ve kterých případech ukládá zákon povinnost nehodu oznámit policii:

- při nehodě či havárii dojde ke zranění nebo usmrcení osob,

- dojde k poškození majetku třetí osoby (např. sloupu veřejného osvětlení, oplocení domu, poškození zaparkovaných aut), poškození pozemní komunikace, její součásti nebo příslušenství (svodidla, dopravní značky) nebo poškození obecně prospěšného zařízení (např. závor na železničním přejezdu), k poškození životního prostředí (únik provozních kapalin),

- odhadovaná škoda na některém z vozidel (včetně přepravovaných věcí) je vyšší než 100 tisíc korun, 

- po nehodě nesjou účastníci schopní obnovit plynulost provozu,

- pokud někdo z účastníků odmítne sepsání záznamu o dopravní nehodě, nebo se účastníci na místě nedohodnou.

mjr. Petra Ledabylová, 27. 1. 2022

vytisknout  e-mailem