Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Hledal se nemocný muž

Kraj: Rozsáhlé pátrací cvičení sledovali také kolegové z Německa 

V rámci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje působí již dva roky Speciální pořádková jednotka (dále jen SPJ). Hlavní prioritou tohoto útvaru je ochrana bezpečnosti osob a majetku. SPJ spolupůsobí při zajištění veřejného pořádku a plní také další úkoly v případech mimořádných událostí, živelných pohrom, katastrof a průmyslových havárií, které svým rozsahem vyžadují nasazení specializovaných sil a prostředků.

Kromě vyjmenovaných činností jsou členové SPJ velice často nasazováni do pátracích akcí. Jen v prvním pololetí letošního roku se SPJ účastnila 50 velkých pátracích akcí a přibližně stejného počtu rozsahově menších pátracích akcí.

Pro kvalitní výkon náročné práce je zapotřebí provádět pravidelně také nácviky nejrůznějších situací, což neplatí jen pro SPJ, ale i pro jiné složky, například Oddělení služební hipologie a kynologie. Během dnešního odpoledne proběhlo cvičení v Mariánském údolí, zaměřené na pátrání po pohřešované osobě. Jednalo se o muže, který trpí poruchou vědomí a je závislý na medikamentech.
 
Podle předem připraveného scénáře policisté přijali adekvátní opatření. Akce se zúčastnila SPJ v počtu 80 členů. Lesní porost a chatovou oblast také propátrávalo šest policistů na koních a čtyři psovodi se svými ostražitými pomocníky. Celý tým byl rozdělen do družstev a s využitím potřebné techniky se rozběhlo rozsáhlé pátrání.
 
Cvičení bylo cíleně naplánováno až na pozdní odpoledne, aby byly ztížené podmínky viditelnosti, jak pro služební zvířata, tak pro policisty. Žádný ze zúčastněných policistů samozřejmě předem nevěděl, kde se pohřešovaný muž nachází. Cvičení tak po celou dobu probíhalo, jako skutečná pátrací akce a mělo úspěšný konec. Policisté muže v špatném zdravotní stavu našli v lesním příkopu, poskytli mu první pomoc a poté skončil v péči lékařů.

Při podobných cvičeních policisté získávají cenné zkušenosti, které uplatňují v reálných situacích. Tentokrát se nácviku pátrací akce zúčastnili také kolegové z Berlínské pořádkové jednotky. Vzájemná výměna poznatků se zahraničními policisty přispívá ke zkvalitnění činnosti na obou stranách.

  
Pátrání po osobách v rámci KŘP JmK

 

 
2009
2010 (do konce října)
Pohřešované
454
367
Svěřenci
788
709
Hledané
2 216
1 749
Celkem vyhlášeno
3 458
2 825
Odvoláno
3 547
2 870
 
Zpracovali:
nprap. Bc. Andrea Straková
por. PaeDr. Bohumil Malášek
10. listopadu 2010
Odkazy do noveho okna

patr_M_udoli/patr_mudoli (1)

patr_M_udoli/patr_mudoli (1) 

Detailní náhled

patr_M_udoli/patr_mudoli (2)

patr_M_udoli/patr_mudoli (2) 

Detailní náhled

patr_M_udoli/patr_mudoli (3)

patr_M_udoli/patr_mudoli (3) 

Detailní náhled

patr_M_udoli/patr_mudoli (4)

patr_M_udoli/patr_mudoli (4) 

Detailní náhled

patr_M_udoli/patr_mudoli (5)

patr_M_udoli/patr_mudoli (5) 

Detailní náhled

patr_M_udoli/patr_mudoli (6)

patr_M_udoli/patr_mudoli (6) 

Detailní náhled

patr_M_udoli/patr_mudoli

patr_M_udoli/patr_mudoli 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem