Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

„Hlavně aby na mě nekřičel a nebil mě“

ZLÍNSKO: Domácí násilí zarazili policisté. 

Dva roky fyzického násilí, psychického nátlaku, manipulace a ponižování si prožila jedna žena ze Zlínska. Za vším terorem stál její nevlastní syn.
Domácí násilí začalo pozvolně. Mladý muž přestal pracovat a ztratil zájem o jakoukoliv práci i končíky. Poté, co se rozpadl jeho vztah, se začal chovat nervózně a agresivně. Jeho maminka se mu snažila vyhovět ve všem, co chtěl, vycházela mu vstříc, aby ho potěšila, uklidnila. Doufala, že ho to snad časem přejde. „Hlavně, aby na mě nekřičel,“ vysvětlovala žena. Jenže muž nejenže pro ni neměl jiná než vulgární slova, navíc začal ji omezovat a nakonec bít. Žena se přestala stýkat se svými přáteli, bez dozoru svého syna nevycházela ven. „Její dům se stal peklem. Syn rozhodoval o tom, kdy budou jíst (jedli maximálně jednou denně, většinou jí dovolil sníst jen párek nebo hermelín s chlebem), rozkazoval vyčerpané matce, že musí uklidit a že se musí i pětkrát denně sprchovat. Poté se nesměla utřít, musela počkat, až uschne. Mnohdy jí přitom byla velká zima,“ popsal vrchní inspektor Robert Přivřel, který měl případ na starosti. Svou sestru muž vystrnadil z domu. Když si tam přišla pro své věci, matka musela dlouho čistit a uklízet všechno, čeho se dotkla. Žena na sobě měla modřiny a zacelené jizvy, říkala, že se agresivním výpadům svého syna musela bránit a že ji několikrát zranil. Nikdy však neměla potřebu vyhledat lékařské ošetření. Tušila, že syn potřebuje psychiatra, ale ten k němu nikdy nešel. Útrapy podstupovala, aby celou situaci nezhoršovala.
Chování muže se zhoršovalo a matka ani její dcera si netroufly nikomu nic prozradit. Policisté na tento neuvěřitelný případ přišli náhodou. Třicátník skončil ve vazbě a teď mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.
Žena byla silně věřící a její syn ji nenechal ani jít do kostela, což nesla moc špatně. Když skončil v cele, velmi se jí ulevilo. „Žena, která v průběhu útrap zhubla snad o 30 kilogramů, o policistech řekla, že jsou to její andílci,“ řekl Robert Přivřel. „Po dvou letech se uviděla se svou dcerou, která jí teď velmi pomáhá,“ doplnil.
Preventivní institut „vykázání“ agresivního jedince z domácnosti jsme v roce 2010 využili celkem 81krát, což je ve srovnání s předchozím rokem více než dvojnásobek (2009: 36 vykázaných). Nejvíce vykázaných (40) bylo ve Zlíně (KM: 11, VS: 14, UH: 16). Nejstarším vykázaným byl osmdesátiletý muž. Také počet trestných činů, které vykazují známky domácího násilí je alarmující: bylo jich celkem 151. Domácí násilí je obsaženo v trestných činech týrání osoby žijící ve společné domácnosti, znásilnění, pokus o vraždu apod... Přestupků s prvky domácího násilí ve Zlínském kraji jsme prověřovali celkem 1802. Šlo o případy, které nedosáhly kvalifikace trestného činu a předali jsme je jako přestupky proti občanskému soužití k dořešení na příslušné obce.
 
O domácím násilí, které se odehrává za dveřmi v mnohých domácnostech nejen ve Zlínském kraji, bude další beseda pro veřejnost. Vyprávění příběhů, ke kterým bychom neměli být lhostejní, se v budově Krajského úřadu Zlínského kraje ve středu 15. června od 17 hodin ujme Kpt. Ditta Pokorná z odboru obecné kriminality našeho krajského ředitelství. 
 
 
O domácí násilí jde v případech, které musí splňovat následující klíčové znaky:
 
1/ Opakování a dlouhodobost
2/ Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoků proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům
až k závažným trestným činům, které ohrožují zdraví a život.
3/ Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - velmi asymetrický vztah, dom. násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory...
4/ Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi, stranou společenské kontroly.
 
Jde o jiný druh násilí než mezi cizími lidmi, prožitkově je to rozdílná situace. Pachatelem není cizí člověk, utrpení, která má, prožívají týrané osoby jako své vlastní problémy. Pachatel je nejen zdrojem bolesti, ale i klidu a bezpečí.
Od 1. ledna 2007 začne platit institut „vykázání“ podle zákona č. 135/2006 Sb. Policie může násilníka vykázat z domácnosti na deset dní, oběť domácího násilí si lhůtu může u soudu prodloužit o jeden měsíc.
 

 

29. dubna 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem