Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Historie jednotky

HISTORICKÉ ZNAKY PMJ PRAHA

Znak útvaru je poznávacím znamením dané jednotky. Znaky ve formě nášivek pak rozlišují policejní jednotky po celém světe. Pohotovostní a později Pohotovostní motorizovaná jednotka v historii také měla několik znaků a cesta  k "pneumatice s křídly" trvala přes 50 let. První znak pod textem (zcela vlevo) pochází z období po roce 1975, kdy v názvu jednotky ještě nebylo slovo "motorizovaná". Útvar však již využíval nové barevné provedení služebních vozidel. Druhý ze znaků je jen o pár let mladší, název útvaru je již kompletní. Poslední ze znaků (zcela vpravo) pochází z 80. let, byl umístěn na zdi v instruktážní místnosti základny PMJ. 

praporekPJ.jpg      praporek2 – kopie.jpg      znak.jpg

HISTORICKÉ NÁŠIVKY JEDNOTKY
 

Nášivku PMJ nosili policisté PMJ na uniformě neoficiálně až do roku 2008, kdy byl uznán návrh znaku ve své dnešní podobě a nošení této verze nášivky se tedy stalo oficiálně povolené. Nášivka byla vyráběna postupem času v několika (pod textem) vyobrazených  modifikacích, tyto však nesplňovaly požadavky heraldiků, ikdyž hlavní motiv s malou změnou přetrval a byl přenesen i do nášivky oficiální - křídla, pneumatika a meč.

old1.bmpold2.bmpOLDES.bmpGrafika1.JPG

Grafika1.JPG
 

Poslední neoficiální verze, která neprošla schvalovacím procesem se nejvíce podobá dnešní nášivce. Tento znak se tedy zachoval pouze jako výšivka na standartě PMJ, vytvořené v roce 2005. Ruku, která drží meč již nahradilo panorama Hradčan. Na snímku u pomníku ppor. M. Braniše, na základně jednotky čestná stráž PMJ s historickým a současným praporem útvaru.

HISTORICKÝ PRAPOR PMJ

obr4df5e4848f355.jpg      old5.bmp

     old4.bmp031.jpg     

085.jpg      092.jpg           

ZPĚT NA ÚVODNÍ STRÁNKU PMJ 

vytisknout  e-mailem