Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Havárie vlaku ve Studénce

Žádáme cestující z vlaku, aby se přihlásili - volejte prosím 974 723 201, 974 723 202.  

Havárie vlaku ve Studénce - informace k 18.45 hodin

Policisté žádají všechny cestující ve vlaku, aby se jim přihlásili – volejte prosím linky 974 723 201, 974 723 202. Děkujeme.

  
       Na místě jsou stále policisté, hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. Nechybí ani pracovníci Drážní inspekce, přivoláni byli i speciálně vycvičení psi na vyhledávání těl. Probíhá vyproštění poslední osoby, která neštěstí nepřežila a je zaklíněna.

      Z dosavadních informací vyplývá, že příčinou havárie byl pád mostní konstrukce na železniční trať, do které vlak narazil. Je však předběžné jakkoli předjímat, proč mostní konstrukce spadla a míru zavinění konkrétní osoby. Bude potřeba vyhotovit mimo jiné znalecký posudek (posudky).
       Policisté i pracovníci Drážní inspekce na místě zjiš'tují veškeré okolnosti celé události a zajišťují stopy. Až po ukončení jejich práce bude možné přistoupit k odstranění následků havárie (uvolnění trati). Prozatím se z hlediska trestního může jednat o trestný čin obecného ohrožení (§180/1b,3). Trestní zákon stanoví v tomto případě trestní sazbu v rozmezí od 1 do 5 let.

       Co se týká obětí, do na místě zemřelo 6 osob, další osoba podlehla svým zraněním v nemocnici. Ošetřeno bylo dalších 67 osob.


---------------------------

Informace k 14.30 hodin

Dnes kolem 10.30 hodin došlo k havárii vlaku EuroCity ve Studénce na Novojičínsku. Příčina havárie je předmětem vyšetřování. To je na  samém začátku. Podle předběžných informací spadla na (nebo těsně  před) projíždějící vlak část mostu.

Na místě jsou stále všechny složky integorovaného záchranného  systému.

Podle dosavadních informací zemřelo 6 osob, z toho pět žen a jeden  muž (ten podlehl zraněním mimo vlak). Zdravotníci rozvezli do  nemocnic 35 zraněných.

Na místo byla povolána také těžká technika, aby bylo možné vyprostit mrtvé, respektive rozebrat trosky vlaku.

BYLA ZŘÍZENA KRIZOVÁ LINKA, telefon 974 723 201, 974 723 202 - její  pracovníci budou shromažďovat informace o cestujících, včetně obětí  a zraněných. Linka slouží všem, kteří si potřebují ověřit, zda  jejich příbuzní ve vlaku cestovali, popřípadě zda jsou v pořádku.  Pracovníci linky jsou připraveni pomoci také z hlediska  psychologického.


Na místě je stále nprap. Bc. Miroslava Michálková Šálková, pracovník preventivně informační skupiny Policie ČR okresního ředitelství Nový Jičín , telefon 602 161 739.




vytisknout  e-mailem