Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Havárie na Podbořansku

LOUNY - Včerejší nehody se naštěstí obešly bez zranění. 

Ke dvěma haváriím osobních vozidel došlo včera na Podbořansku. Obě se naštěstí obešly bez zranění a v obou případech sehrálo roli nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povrchu vozovky.

Kolem 11. 20 hodin došlo k dopravní nehodě u Drahonic poté, co řidič (41. ročník) osobního automobilu zn. VAZ jel po silnici č. 226 od Podbořan na Lubenec a v pravotočivé zatáčce dostal na mokré vozovce smyk. Sjel vpravo mimo komunikaci, kde se s vozidlem převrátil na střechu. Naštěstí se nehoda obešla bez zranění. Dechová zkouška provedená u řidiče byla negativní. 

Další nehoda se odehrála kolem 14. 45 hodin na silnici č. I/27 ve směru od Očihova na Strojetice. Řidič (48. ročník) osobního vozidla zn. Saab nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povrchu vozovky a v pravotočivé zatáčce dostal smyk. Sjel vlevo mimo komunikaci, kde pravou zadní částí narazil do silničního příkopu, poté se s vozidlem odrazil a přední částí najel na svodidla na levé straně ve směru na Strojetice. Provedená dechová zkouška ani u tohoto řidiče nezjistila požití alkoholu.

Policisté upozorňují všechny řidiče motorových vozidel na nadcházející roční období, kdy začnou být nepříznivé povětrnostní podmínky a silnice mohou být nejen mokré, ale často i namrzlé, zejména v ranních hodinách. Je proto nutné těmto podmínkám přizpůsobit rychlost jízdy, v silničním provozu být maximálně opatrný a brát ohled i na ostatní účastníky silničního provozu.

V případě dopravní nehody:

  • zastavte vozidlo a vypněte motor,
  • zachovejte klid, nejednejte zbrkle,
  • zabezpečte místo dopravní nehody – označte místo trojúhelníkem,
  • zjistěte následky dopravní nehody, stav zraněných, poskytněte první pomoc a přivolejte záchrannou službu linkou 155,
  • pokud se jedná o nehodu, která se musí ohlásit Policii ČR, oznamte tuto skutečnost na linku 158 a vyčkejte do jejího příjezdu (do té doby nepřemisťujte vozidlo z místa nehody (v nutnosti obnovení provozu vyznačte postavení vozidel),
  • nepijte alkohol,
  • zajistěte svědky nehody.

Řidič nemá povinnost hlásit dopravní nehodu Policii ČR, pokud

  • zjevná škoda na některém ze zúčastněných vozidel nebo přepravovaných věcech nepřesahuje 100.000,-- Kč (zjevná škoda = škoda, kterou vidíte, laický odhad),
  • nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
  • nevznikla hmotná škoda na jiném majetku další osoby (např. škoda na komunikaci, na budově, na dopravní značce apod.).1)

Pokud Policii ČR zavoláte, přestože jsou splněny výše uvedené podmínky, věc bude krátce prošetřena, vyřešen samotný dopravní přestupek a bude potvrzen Vámi sepsaný protokol.

Policii ČR volejte, pokud

  • není splněna některá z výše uvedených podmínek,
  • nemůžete zabezpečit obnovení provozu na komunikaci

NEZAPOMEŇTE!

Musíte sepsat společný záznam o dopravní nehodě2) podle předepsaných kolonek a navzájem jej podepsat. V této souvislosti máte právo požadovat od druhého účastníka události prokázání totožnosti (předložení občanského průkazu, cestovního dokladu apod.) a sdělení údajů o vozidle (z osvědčení o registraci vozidla, dříve osvědčení o technickém průkazu).

Pro sepsání tohoto protokolu není důležité, zda jste se dohodli na zavinění nehody. Posouzení míry zavinění bude v takovém případě záležitostí pojišťoven.

Povinnost sepsat záznam je dána zákonem.

nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 20. listopadu 2014

vytisknout  e-mailem