Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Hacker pronikl do zabezpečené sítě.

NÁCHODSKO – Firewall spuštěného firemního počítače neodolal útoku. 

Policie přijímá stále více trestních oznámení o kriminalitě páchané pomocí počítačových systémů. Náchodští kriminalisté v minulém týdnu přijali oznámení jedné z firem na Náchodsku, že její počítačovou síť napadl neznámý hacker a uzamkl jim všechny dokumenty a soubory na síťových i lokálních discích. Dosud neznámý pachatel překonal firewall spuštěného firemního počítače, aktivoval v něm aplikaci, která zakomprimovala všchny dokumenty bez možnosti otevření domácími uživateli. Kriminalisté případ zaevidovali jako trestný čin neoprávněného přístupu do počítačového systému a začali se případem zabývat. 

V souvislosti s ním opět apelují na všechny uživatele, aby si své počítače dobře zabezpečili. Zároveň ale dodávají: „Ochrana proti napadení zvenčí však není nikdy stoprocentní! Pokud chcete minimalizovat případné škody, způsobené neoprávněným přístupem, doporučujeme veškeré dokumenty zálohovat a zálohy ukládat na nezávislá úložiště bez připojení na internet.“

Kyberpiráti často spoléhají na časovou tíseň napadených firem, které, aby jim neutíkaly obchody, raději za odblokování a znovuzpřístupnění dokumentů zaplatí požadované výkupné. Pátrání po pachatelích kyberkriminality je velmi obtížné a časově náročné, neboť jejich rajónem je vlastně celosvětová počítačová síť, odhalení pachatelů je proto často věcí mezinárodní spolupráce.

por. Mgr. Eva Prachařová
22. 10. 2018 v 12.30 hodin

vytisknout  e-mailem