Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Gymnazista na šikmé ploše

NÁCHODSKO – Devatenáctiletý student chodil po nocích loupit a krást, zaměřil se na 79letého seniora 

V těchto dnech kriminalisté z náchodské kriminální služby dokončili vyšetřování krádeže peněz a cigaret z domku 79letého seniora ve Zdoňově uTeplic nad Metují. Zpočátku obyčejný případ vniknutí do domu a krádeže v nočních hodinách, kriminalisté během vyšetřování rozšířili na několik spolu souvisejících skutků.
klíč v zámku.jpg 
Důvodné podezření padlo po několikaměsíčním vyšetřování na mladého muže z Broumovska. Z osoby devatenáctiletého mladíka, studenta střední školy, kterého policisté v těchto dnech už zadrželi a umístili do policejní cely, se vyklubal doslova noční fantóm atakující v průběhu let seniorův domek. Poprvé k němu zamířil s úmyslem krást již více než před dvěma lety, v květnu 2010, v té době jako 17letý teenager.
 
Rok 2010 
Tehdy překvapil starého pána v nočních hodinách, maskovaný se zakrytým obličejem. Stařík, v té době 77letý, se nedávno vrátil z nemocnice po infarktu, nemohl spát a odpočíval v křesle. Vypověděl, že se velmi obával o svůj život a zdraví a lupiči tehdy dal vše, oč si žádal. Vydal mu peníze, částku 4.000 korun a cigarety. Protože mu zloděj pohrozil, že o něm nesmí nikomu říci, senior mlčel. Dva roky měl od něj klid, pak si asi mladík vzpomněl, že okrást starého pána bylo snadné, a zaútočil znovu.
 
Rok 2011
Mezitím se mladík činil i jinde. V květnu 2011 společně s dalším spolupachatelem, o rok mladším komplicem, v nočních hodinách násilím vnikli do restaurace v Teplicích nad Metují a odcizili alkoholické nápoje, sušenky, oříšky a další pochutiny v hodnotě okolo pěti tisíc korun. 
 
zloděj.jpgRok 2012
O dva roky starší, nyní již 19letý mladík těsně před maturitou,  zamířil znovu do stejného domku v dubnu 2012. Maskován na obličeji vnikl oknem dovnitř a za přítomnosti spícího muže prohledal celý pokoj. Předmětem jeho zájmu bylo opět to samé, peníze, cigarety, cennosti. Když nemohl nic najít, 79letého seniora vzbudil, posvítil mu do očí baterkou a vyptával se ho, kde peníze má. Dostal ale neuspokojivou odpověď, že finance pro seniora spravuje a drží u sebe jeho dcera. Sebral mu tedy opět aspoň všechny cigarety a dvacetieurovou bankovku, kterou našel v kuchyni.
 
Při výsleších pak vyšlo najevo, že mladík neoprávněně vnikl do domku také již o měsíc dříve, v březnu 2012. Tehdy se ale ještě neměl tolik drzosti spícího muže probudit. Tak jen prohledal obývací pokoj, sebral asi dvě tisícikoruny a nějaké stokoruny, opět cigarety a tentokrát také osobní doklady, o kterých se možná domníval, že mezi nimi najde nějaké vkladní knížky nebo smlouvy. Žádný užitek mu ale nepřinesly, a tak je prý zahodil.
 
Ve středu  18.7.2012 vyšetřovatelka kriminální policie zahájila proti 19letému muži trestní stíhání pro pět skutků, zločiny loupeže a vydírání a přečiny porušování domovní svobody a krádeže, též krádeže ve spolupachatelství. Mladému muži v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.
 
Nutno dodat, že mladý muž je v péči kriminalistů již od letošního května, kdy jeho vyšetřování probíhalo na svobodě. Ani v tomto případě nešlo o žádnou banalitu, ale opět o loupež a vydírání. Policisté jej v tomto případě viní ze spolupachatelství při útoku na drážní domek v Teplicích nad Metují, obývaný dvěma muži. O případu jsme informovali již v květnu a více si o něm můžete přečíst zde :
 
Středoškoláci se dali na dráhu zločinu  
.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
20.7.2012, 8.00 hodin

vytisknout  e-mailem