Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Grafický manuál Policie České republiky

Policie České republiky nepochybně představuje co do počtu pracovníků jednu z největších „firem“ v naší zemi. Přesto až dosud postrádala jednotný vizuální styl. 

     Různé právní normy sice upravovaly jeho jednotlivé prvky (symbol Policie ČR, vzory služebních stejnokrojů, barevné provedení a vnější označení služebních vozidel, plavidel a letadel …), avšak chyběl předpis, který by tyto prvky slučoval do jednotného systému, nehledě na to, že některé oblasti „firemního designu“ zůstávaly neupravené. Proto Policie České republiky připravila ve spolupráci s renomovanou firmou v oblasti „Corporate Identity“ (Euro RSCG Praha) grafický manuál, který znamená řešení tohoto problému.
 
     Grafický manuál Policie ČR stanovuje pravidla jednotného vizuálního stylu, která policie bude nadále uplatňovat při veškeré vnější i vnitřní komunikaci. Manuál sestává z deseti kapitol. První kapitoly definují logo a slogan Policie ČR a vymezují grafická pravidla jejich užívání, určují barvy a písma užívaná policií a definují vedlejší designové elementy jednotného vizuálního stylu.
 
     Symbolem Policie ČR nadále zůstává známá pravidelná osmicípá hvězda s lipovými listy ve středovém okruží. Jako slogan byla zvolena slova „Pomáhat a chránit“, která se poprvé uplatnila v nedávné náborové kampani policie a která se už druhým rokem objevují na karosériích policejních vozů. Základní barvou Policie ČR se stala tmavě modrá, která koresponduje s barvou policejních stejnokrojů. Konkrétní odstín veřejnost už také zná například z  recepcí policejních služeben nově budovaných v rámci projektu P 1000. Jako titulkové písmo Policie ČR bylo vybráno písmo The Sans. Jinak bude policie nadále používat běžně rozšířené písmo Arial ve čtyřech základních řezech. Pro potřeby jednotného vizuálního stylu Policie ČR výtvarníci dodavatelské firmy navrhli čtyři vedlejší designové prvky: modrý štítek s logem a sloganem policie, dynamický pruh, barevný přechod a textový rámeček. 
    
     Ostatní kapitoly grafického manuálu popisují aplikace všech uvedených grafických prvků v základních tiskovinách, prezentačních materiálech, diplomech, propagačních předmětech, značení budov a identifikačních kartách. Veřejnost se s nimi bude postupně setkávat například na listinných dokumentech a dopisech policie, na obálkách, na vizitkách policistů nebo v letácích, brožurách a plakátech vydávaných policií. Uvidí je také na tabulích označujících sídla policejních služeben a při jejich návštěvě v podobě návštěvních karet. Smyslem užívání grafického manuálu je sjednocení vizuální komunikace Policie ČR tak, aby působila profesionálně, důstojně, seriózně a nezaměnitelně.
Odkazy do noveho okna

01 GM PČR

01 GM PČR 

Detailní náhled

02 GM PČR

02 GM PČR 

Detailní náhled

03 GM PČR

03 GM PČR 

Detailní náhled

04 GM PČR

04 GM PČR 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem