Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„GOLD jako zlato…“

V průběhu operace „GOLD“ byli zadrženi tři nebezpeční muži, kteří se v posledních měsících vloupali do několika zlatnictví a směnáren v České republice. Celková škoda byla vyčíslena na více jak dva miliony korun, nicméně případy s podobným způsobem provedení byly zaznamenány v celé České republice a škoda od začátku roku 2012 přesahuje 14,5 milionu korun.  

Náš příběh začíná koncem ledna 2012 vloupáním do zlatnictví v Mostě. Škoda na ukradeném zboží se vyšplhala na téměř 600.000,- Kč. Od února 2012 se tříčlenná organizovaná skupina přesunula do východních Čech. Pachatelé se opět zaměřili na zlatnictví a směnárnu a během tří měsíců se vloupali do tří klenotnictví a jedné směnárny. V těchto provozovnách si přišli na více jak jeden milion korun. V květnu se však opět vrátili do Ústeckého kraje. V Lounech si vyhlédli klenotnictví, kde si skupina mužů přišla na více jak 6,5 mil. korun. Pak následovala série vloupání do klenotnictví v Hranicích na Přerovsku, Litoměřicích a Zábřehu na Šumpersku. Škoda se vyšplhala na téměř dva miliony korun. 
 
Na konci listopadu 2012 se organizovaná skupina přesunula do Prahy. Jejich série vloupání začala v zastavárně v Praze 8. Odtud si pachatelé odnesli pouze 10 tis. korun, a proto si vybrali další objekty, ve kterých očekávali „větší zisk.“ V prosinci následovalo vloupání do prodejny značkového oblečení v Praze 3. Odcizili oblečení a finanční hotovost za více jak 300 tisíc korun. Následně se zaměřili na směnárnu v Praze 1, kde odcizili finanční hotovost a škoda se vyšplhala na téměř 1,7 mil. korun. Po novém roce se vloupali do cestovní kanceláře v Praze 1, kde způsobili škodu téměř za sto tisíc korun. Z podlahy jedné z kanceláří provozovny vytrhli trezor, který však na místě neotevřeli. Když si „vyzvedli“ jeho obsah, snažili se zamést stopy tím, že ho hodili do Vltavy. Policisté ho nalezli na pravém břehu Vltavy v Praze 8 pod mostem Barikádníků. Poslední vloupání do směnárny, provedli v Jindřichově Hradci. Bezprostředně po něm byli zadrženi zásahovou jednotkou hlavního města Prahy.
 
Proti všem třem mužům bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření ze zločinu krádeže, přečinu poškození cizí věci ve formě spolupachatelství a jednomu z nich navíc přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí za což jim hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.
 
Na objasnění případu se vedle našich kriminalistů z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování podíleli kriminalisté z Krajského ředitelství Hradec Králové - územního odboru Jičín, obvodních ředitelství Prahy I, II a III, Krajského ředitelství Ústí nad Labem a Jihočeského kraje - územního odboru Jindřichův Hradec a dalších útvarů Policie ČR.
 
Skupinka mužů si vybírala provozovny s menším zabezpečením (bez kamer, čidel apod.), byli maskovaní a objekt měli velmi dobře zmapovaný, protože ho určitou dobu sledovali. Do provozoven se „vkrádali“ o polední pauze nebo v noci, tak aby nebyli při své „akci“ vyrušeni. Zjistili jsme, že k otevření dveří používali shodný klíč, který si vyrobili na základě natočeného záznamu kvalitní digitální kamerou. Tím vším byl na světě „téměř dokonalý zločin.“
 
Sériovou trestnou činnost se stejným modem operandi naši kriminalisté sledují již od roku 2006, v jejímž rámci bylo realizováno několik organizovaných skupin. Od roku 2012 zaznamenali 14 případů se škodou přesahující 14,5 milionů korun.
 
Policii se podařlo zajistit odcizené věci, hotovost, šperky další věci z trestné činnosti v hodnotě cca 1 mil Kč.
 
Na tento případ dvakrát tolik platí pravidlo „dobrá rada nad zlato.“ I tomuto způsobu vloupání se lze účinně bránit. Až budete opouštět provozovnu, třeba jen na chvíli, nenechávejte nic náhodě. Všímejte si všech osob i předmětů, které jsou blízko vchodových dveří při odemykání či zamykání objektu a kódovací zařízení neumísťujte v blízkosti prosklených dveří či výloh.
 
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
1. března 2013
                                                          
 
           
 
 
Odkazy do noveho okna

TK GOLD 2012-1

TK GOLD 2012-1 

Detailní náhled

TK GOLD 2012-2

TK GOLD 2012-2 

Detailní náhled

TK GOLD 2012-3

TK GOLD 2012-3 

Detailní náhled

TK GOLD 2012-4

TK GOLD 2012-4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem