Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Gang rozprášen

Tábor – Některým členům hrozí až desetileté vězení. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Táborští kriminalisté ve spolupráci s kolegy z Jindřichohradecka, Benešovska a s kriminalisty Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje rozbili v průběhu tohoto týdne devítičlenný gang, který se na území Jihočeského a Středočeského kraje dopouštěl rozsáhlé trestné činnosti. Při koordinované realizaci, kdy policisté zadrželi jednotlivé členy této skupiny na různých místech celé republiky, byli do operace nasazeni i policisté speciálních útvarů včetně zásahových jednotek. Mnozí ze zadržených nebyli v páchání trestné činnosti žádnými nováčky, navíc všichni byli drogově závislí. Trojice žen a šestice mužů středního věku se na chodu skupiny podílela různou činností. Jeden z mužů vykrádal rekreační chaty či chalupy, garáže, dílny a zejména pak motorová vozidla. Z těch bral nejen zde zanechané cennosti, ale i benzín či naftu, které získával proražením nádrží automobilů. Další ze členů pak měli na starost prodej odcizeného zboží, kdy za takto získané finanční prostředky nakupovali zejména léky a další prostředky k výrobě drog. Ve velkém vařili pervitin, místo v jejich nabídce však měla i marihuana. Drogy nejen sami užívali, ale poskytovali je i dalším osobám.
Policisté tak v rámci uvedené realizace provedli sedm domovních prohlídek, při kterých objevili tři varny pervitinu. Dále se jim podařilo zajistit velké množství předmětů, které s největší pravděpodobností pochází z krádeží. Jedná se zejména o domácí elektrospotřebiče, audio a videotechniku, počítačové vybavení, mobilní telefony, ruční i elektrické nářadí, autodíly, pneumatiky či dokonce malé motocykly. Vedle toho policisté zajistili drogy a finanční hotovost, pocházející z této trestné činnosti. Na základě dosavadního šetření pachatelé krádežemi a poškozením různého zařízení způsobili majitelům škodu ve výši téměř 1 250 000 korun. Dle prokázaných aktivit jednotlivých členů skupiny je policisté obvinili z trestných činů krádeže, poškození cizí věci, podílnictví, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Některým z nich tak u soudu hrozí až trest odnětí svobody na dobu až 10 let. Jedna ze zadržených osob je již ve vazbě, na dalších pět pak policisté podali státnímu zastupitelství podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby. Zbývající osoby jsou zatím stíhány na svobodě.
Policisté na případu i nadále intenzivně pracují. Není tudíž vyloučeno, že na základě dalších zjištěných skutečností budou sdělena další obvinění. 
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
25. února 2011
Odkazy do noveho okna

realizace  Tábor 01

realizace Tábor 01 

Detailní náhled

realizace  Tábor 04

realizace Tábor 04 

Detailní náhled

realizace Tábor 02

realizace Tábor 02 

Detailní náhled

realizace Tábor 03

realizace Tábor 03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem