Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Gang hradeckých „autařů“ skončil

HRADECKO - Organizovanou skupinu pěti mužů ve věku kolem 30 let zadrželi a obvinili v těchto dnech královéhradečtí kriminalisté 

Muži jsou podezřelí z krádeží motorových vozidel, věcí z nich, krádeží motorové nafty z nákladních vozidel a loupežného přepadení.
 
Na objasňování trestné činnosti této dobře organizované skupiny pracovali kriminalisté z Hradce Králové, Jičína a Náchoda více než půl roku.  V těchto městech a okolních obcí se na jaře začala ve zvýšené míře ztrácet osobní auta zejména koncernových značek.
 
Celé pětici jsme doposud prokázali, že mají s největší pravděpodobností na svědomí kromě krádeží více než třiceti osobních vozidel, také odcizení dvou traktorů, nákladního auta zn. Avie, čtyř motocyklů a dvou přívěsných vozíků.
 
Podle informací, které máme k dispozici, osobní auta, která chtěli odcizit, nejprve poškodili. Většinou při krádeži rozbili boční okno, urazili spínací skřínku, aby „odemkli“ volant a auto odtáhli na vlečném laně. Většina odcizených vozidel měla končit rozřezána na dobře zpeněžitelné náhradní díly a zbytek jako šrot ve sběrných surovinách. Pokud se jim vozidlo nepodařilo odcizit, nepohrdli alespoň věcmi, které v autě nalezli, zejména je lákaly autorádia, telefony a různé nářadí.
 
Muži jsou také podezřelí, že v několika případech odcizili řidičům nákladních aut a kamionů pomocí přečerpávací pumpy motorovou naftu, a to v řádech několika tisíc litrů. Následně ji rozprodávali případným zájemcům za velmi výhodnou cenu.
 
Kromě těchto krádeží a poškozování věcí jsou podezřelí z několika krádeží nebo pokusů krádeží z uzavřených objektů, například z obchodu nebo lékařských ordinací. Ve všech případech se jednalo o krádeže maximálně několika tisíc korun, spíše ale stokorun.
 
Dva ze skupiny mužů jsou také podezřelí, že s nožem a teleskopickým obuškem přepadli obsluhu čerpací stanice v jedné obci na Královéhradecku a donutili ji vydat finanční hotovost v řádech několika tisíc korun.  
 
Škoda, kterou svým jednáním celá skupina způsobila se vyšplhala na více, než 3 miliony korun.
 
V okamžiku, když kriminalisté zjistili, kdo by za těmito činy mohl být, začali po pachatelích intenzivně pátrat. Nejnáročnější bylo asi pátrání po nejaktivnějším a zřejmě technicky nejzdatnějším členovi skupiny – 21letém muži z Hradecka. V březnu tohoto roku po něm vyhlásil Okresní soud v Hradci Králové celostátní pátrání, neboť se vyhýbal nástupu do vězení, kde si měl odpykávat trest za majetkovou trestnou činnost.
 
Naši kolegové specializující se na pátrání zjistili, že muž pobývá v Hořicích. Zadržet se jim ho ale podařilo až v Praze, kde bydlel u své přítelkyně. Za pomoci kolegů z pohotovostní motorizované jednotky a vydatné pomoci operačního důstojníka na muže nastražili past, do které se chytil. Po té, co jej zastavili z důvodu silniční kontroly, měl během krátkého okamžiku na rukou pouta a byl eskortován na Územní odbor policie v Jičíně a potom do Hradce Králové. V současné době je tam, kam ho poslal soudce za předchozí trestnou činnost a zde bude také vyšetřován. Na jeho komplice, se kterým měl přepadnout čerpací stanici, soudce uvalil vazbu. I on tedy bude vyšetřován za zdmi vězení. Zbylí tři podezřelí budou vyšetřováni na svobodě. Všichni zadržení muži mají s vyšetřováním ze strany orgánů činných v trestním řízení již své zkušenosti. Všichni byli již v minulosti trestáni, většinou za majetkovou trestnou činnost. 

Kriminalisté mužům sdělili obvinění ze spáchání trestných činů krádeže, loupeže, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí za celkem šedesát dva skutků, z toho polovina se týkala krádeží motorových vozidel.
 
Pokud je soud uzná vinnými ze všech skutků, ze kterých je vyšetřovatel obvinil, hrozí jim až 10 leté tresty vězení.
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
19.11.2012, 9:00  
Odkazy do noveho okna

autaři

HK-11/2012 

Detailní náhled

autaři

HK-11/2012 

Detailní náhled

autaři

HK-11/2012 

Detailní náhled

autaři

HK-11/2012 

Detailní náhled

autaři

HK-11/2012 

Detailní náhled

autaři

HK-11/2012 

Detailní náhled

odcizené auto

HK-11/2012 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem