Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Francie - Lille a Paříž

fotogalerie        V týdnu od 1. dubna do 7. dubna 2012 se v rámci programu Leonardo da Vinci zúčastnili pracovníci operačního odboru PP ČR, operačního odboru KŘP Hl.m. Prahy, KŘP Plzeňského kraje a KŘP Vysočina stáže zaměřené na dopravní zpravodajství organizované Ředitelstvím mezinárodní spolupráce Ministerstva vnitra republiky Francie v Nanterre.
Návštěva se uskutečnila v oblasti severní Francie v Lille a v Paříži. V Lille byla delegace přijata zástupcem ředitele policejního departmanu Lille, který vysvětlil organizaci policejního ředitelství, jeho činnosti a problematiku. Vedoucí operačního střediska departmanu Lille seznámil delegaci s činností operačního střediska. V oblasti dopravního zpravodajství jsou informace převážně o dopravních nehodách telefonicky předávány do regionálních řídících center dopravy, která jsou z části obsazena policií a z části zaměstnanci ministerstva dopravy. Jedno z těchto center bylo i cílem návštěvy. Zde byla předvedena ukázka aplikace „BISON FUTÉ“, do které jsou dopravní informace vkládány jak ze strany pracovníků center dopravy, tak automaticky z telematických zařízení (smyčky v silnicích). Automatické informace tvoří až 85 % všech dopravních informací. Vzhledem k hustotě dálniční sítě jsou prioritou informace ze státních dálnic a městských okruhů.
O zpracování dopravních informací se česká delegace přesvědčila i na informačním dopravním centru ministerstva dopravy v Lille, které je jedním ze sedmi v celé Francii. Zde se soustřeďují dopravní informace z celé oblasti departmanu a jsou distribuovány médiím a rozhlasovým stanicím. Rovněž jsou informace předávány do Dopravního centra v Paříži. Do tohoto centra jsou distribuovány i dopravní informace ze soukromých (zpoplatněných) úseků dálnic, které ve Francii spravuje společnost SANEF. Tato společnost má v rámci Francie 16 operačních dopravních dispečinků, jejichž součástí jsou i vlastní rozhlasové stanice, které informují veřejnost o aktuální situaci na dálniční síti pod správou SANEF.
Součástí stáže byla návštěva veřejnoprávního rozhlasu „Radio BLEU“, který svými stanicemi pokrývá celou Francii. Tato rozhlasová stanice vysílá dopravní informace v pravidelných blocích a v případě akutního nebezpečí (ohrožení života, jízda v protisměru), přerušuje vysílání a je ze zákona povinna odvysílat informaci okamžitě.
Česká delegace navštívila i sídlo jednotky CRS (Pořádková policie republiky Francie), která se zabývá bezpečnostním zajištěním demonstrací, manifestací, sportovních utkání. Součástí CRS jsou i jednotky specializující se na dopravu (dálniční oddělení). Jednotky CRS nasazované v dopravě preferují, vzhledem k hustotě provozu, službu na motocyklech. CRS zajišťuje službu na řídících centrech dopravy.
Všemi stranami byl oceňován systém dopravního zpravodajství, které vytváří Policie ČR. Shodně byl oceněn systém vkládání dopravních informací ze všech komunikací a rychlost zpracování. Kladně hodnocena byla prezentace dopravních informací na vlastních internetových stránkách Policie ČR.

 

vytisknout  e-mailem