Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Fotografická a výtvarná soutěž

Projekt Městského ředitelství policie Ostrava „Řešení problematiky domácího násilí v Ostravě“ za finanční podpory statutárního města Ostravy.  

Fotografická i výtvarná soutěž s tématem domácího násilí

Ostrava již tradičně vyčnívá v Moravskoslezském kraji mezi teritorii s největším počtem vykázaných osob a to již od roku 2007 (od tohoto data lze na základě právní úpravy vykázání v České republice realizovat). Zásadní je počet vykázaných celkem za období uplynulých tří let. Nejvíc osob bylo vykázáno za tři léta právě v Moravskoslezském kraji – 434 osob, nejméně vykázaných osob za tři léta bylo v Plzeňském kraji  - 52 osob.
Městské ředitelství policie Ostrava proto i v letošním roce pokračuje v řešení problematiky domácího násilí a to mnoha aktivitami. Jednou z nich je také soutěž pro širokou veřejnost. Cílem je nejen informovat veřejnost o existenci tohoto bezesporu odsouzeníhodného jednání, ale také zjištění tohoto skrytého (latentního) protiprávního jednání i nabídnutí pomoci osobám zúčastněným při incidentech domácího násilí.

Soutěž proběhne v době od 25.5.2010 do 11.6.2010. Úkolem soutěžících je ztvárnit stanovená témata různými způsoby – výtvarně, fotograficky aj. Vybraná či vítězná díla (fotografie, kresby) pak budou využita v rámci cílené mediální kampaně (plakáty, letáky) boje s domácím násilím. Nejzajímavější díla budou také vystavena na Slezskoostravském hradě dne 21.6.2010 v průběhu Dne policie.

 Cílová skupina  - autoři bez omezení věku. Soutěže se nesmí zúčastnit organizátoři, včetně nejbližších rodinných příslušníků, podílejících se na přípravě a vyhodnocení soutěže.

Časové období - soutěž proběhne od 25.5.2010 do 11.6.2010. Vyhlášení nejúspěšnějších děl a jejich autorů proběhne 21.6.2010 ve slavnostní části Dne policie na Slezskoostravském hradě.

Témata soutěže:
Domácí násilí – násilí za zavřenými dveřmi, násilí v soukromí, násilí mezi nejbližšími…
Týrané děti
Násilí na seniorech
Stalking
Oběť domácího násilí
Agresor

Úkolem soutěžících je vytvořit dílo dle zvoleného tématu. U výtvarného zpracování to může být kresba, malba, koláž, mozaika, vymodelovat dílo, trojrozměrné dílo….. Vybrané téma je možné zachytit také fotograficky nebo ztvárnit prostřednictvím audiovizuálního díla (například vytvoření krátkého šotu, filmu, nahrávky). Dílo (fotografii, kresbu) může autor rovněž nazvat vhodným heslem, sloganem apod. Pojetí jednotlivých témat je zcela na zvážení autora. Ideální bude kreativita, fantazie, poutavost, zajímavost zpracování děl… Dílo musí být zasláno se jménem a příjmením autora a kontaktním údajem – kontaktním telefonem, emailem či adresou. Výtvarná díla mohou mít maximální rozměr 2 x 2 metry. Audiovizuální díla mohou trvat maximálně 10 minut a zasílána mohou být na CD-R nebo DVD-R. Fotografie lze zaslat i emailem.

Podmínky soutěže:
Účastí v soutěži převádí účastník veškerá práva související se zaslaným dílem na organizátora soutěže, souhlasí s dodržováním těchto oficiálních předpisů s tím, že všechna rozhodnutí organizátora přijme jako konečná. Účastník souhlasí s tím, aby zaslané dílo bylo využíváno v rámci projektu „řešení problematiky domácího násilí v Ostravě“ Městským ředitelstvím policie Ostrava, aby bylo pro tyto účely rozmnožováno, aby rozmnoženiny díla byly rozšiřovány, aby rozmnoženina díla byla půjčována či vystavována a aby dílo bylo sdělováno veřejnosti, zejména prostřednictvím počítačové sítě a v rámci mediální kampaně. Právo využít dílo výše uvedeným způsobem se poskytuje bezúplatně. Zaslaná díla se stávají majetkem organizátora a účastníci nemají nárok na jejich vrácení – zaslaná díla nebudou vrácena. Účastníci soutěže souhlasí se zveřejněním přihlášených výtvorů. Vyhlašovatel není povinen dílo přihlášené do soutěže vystavit.

Vyhodnocení:
Zaslaná díla budou vyhodnocena organizátory soutěže, zástupcem Intervenčního centra Ostrava i dalšími porotci. Vítězové budou osloveni a pozváni na slavnostní předání ocenění 21.6.2010 v rámci Dne policie konaného na Slezskoostravském hradě. Zajímavé ceny převezmou vítězové z rukou ředitele Městského ředitelství policie Ostrava i představitelů statutárního města Ostrava. Oceněním zajisté bude též využití vítězných děl v rámci cílené mediální kampaně. Vítěz obdrží netbook, druhého nejlepšího čeká mobilní telefon a třetí nejlepší získá přehrávač MP4.


Záštitu nad soutěží převzal ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, plk. Mgr. Tomáš Tuhý.


Termíny, kontakty…
Soutěžní díla k jednotlivým tématům je nutné zaslat nejpozději do 11.6.2010 (včetně) na adresu Policie ČR, Městské ředitelství policie Ostrava, Preventivně informační skupina Ostrava, 30. dubna 24, 729 21 Ostrava. Obálku, balík atd. označte heslem „soutěž - domácí násilí“. Dohodnout lze i osobní předání a převzetí soutěžních děl. Další informace k projektu poskytne por. Bc. Gabriela Holčáková, tel. 974 725 237, email: pvisova@mvcr.cz.


 

vytisknout  e-mailem