Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Fotbaloví fanoušci se budou zodpovídat před zákonem

Fotbalový zápas I. Gambrinus ligy mezi celky Bohemians 1905 a AC Sparta Praha, který byl odehrán na stadionu Evžena Rošického v Praze 6, Strahově se neobešel bez výtržností fanoušků obou klubů. Policisté zadrželi devět osob pro podezření ze spáchání trestného činu a jednoho mladistvého fanouška vyprovodili před stadion. 

V sobotu, osmadvacátého listopadu, kolem druhé hodiny odpolední vstoupilo do bistra Malovanka v Praze 6, Vaníčkově ulici sedm fanoušků fotbalového klubu AC Sparta Praha. Muži byli zjevně podnapilí a nevybíravým způsobem požadovali po obsluze pivo. Obsluha provozovny pro zjevnou podnapilost odmítla tyto hosty obsloužit. Odmítnutí zákazníky velice rozčílilo, začali přítomné zaměstnance verbálně napadat a ničit zařízení bistra. Kopali do stěn, mlátili pěstmi do oken, strhali závěsy a konzole, ty poté ještě zohýbali. To již zaměstnanci bistra měli obavu o vlastní bezpečnost a přivolali prostřednictvím linky tísňového volání 158 policisty. Policejní hlídky byly na místě v několika minutách. 
Policisté se snažili uklidnit situaci, vyzvali podezřelé k zanechání protiprávního jednání. Sedm mužů však odmítalo uposlechnout výzev policistů, napadali je četnými vulgárními urážkami a odmítali s policisty spolupracovat. Agresivita podezřelých narůstala. Policisté v zájmu obnovy veřejného pořádku a zajištění bezpečnosti majetku a osob podezřelé muže zadrželi a předvedli na policejní služebnu. Během zákroku někteří z nich kladli odpor a snažili se zákrok policistům co nejvíce ztížit. Na policejní služebně byla u podezřelých provedena dechová zkouška a naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,93 promile až do 3,35 promile alkoholu v krvi. Při prošetřování události vyplynuly najevo skutečnosti, které vedly k zahájení úkonů v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Někteří ze zadržených totiž měli provolávat nacistická hesla a zvedat pravou ruku k nacistickému pozdravu. Policisté nyní věnují této události maximální pozornost, je nyní na nich, aby prokázali výše uvedené protiprávní jednání u konkrétních osob. Ty byly k věci již vyslechnuty a dále jsou prošetřovány na svobodě.
Samotnému fotbalovému utkání předcházel průvod přibližně jedné stovky příznivců fotbalového klubu AC Sparta Praha z místa srazu v ulici U Sparty až k vstupní bráně na stadion. Během průvodu nedošlo k narušení veřejného pořádku. Utkání sledovalo 7 200 diváků, z toho bylo 1 500 fanoušků hostujícího klubu.  Během fotbalového utkání došlo k narušení veřejného pořádku, fanoušci obou klubů vnesli na stadion pyrotechniku a průběžně zapalovali světlice. V 18 hodin a dvacet sedm minut (tedy v jedenácté minutě zápasu) začala hořet první z nich v prostoru hlediště mezi fanoušky klubu Bohemians 1905. O minutu později vzplála světlice v sektoru fanoušků AC Sparty Praha. Hasiči během utkání opakovaně zasahovali při hašení světlic i sedaček, které od světlic zahořely.  Policisté zadrželi osmadvacetiletého fanouška, který ukopl sedačku v sektoru hostů, způsobil škodu za 800 Kč. Policisté nyní případ prošetřují ve zkráceném řízení a sdělili mu již podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Ve stejnou dobu policisté vyvedli před stadion patnáctiletého chlapce, který patrně napodoboval chování starších fanoušků a usilovně se pokoušel ukopnout plastovou sedačku. Jeho pokus mu však nevyšel, i tak ale pro něho zápas skončil. V devatenáct hodin a dvaapadesát minut situace na stadionu vygradovala. V kotli fanoušků klubu AC Sparta Praha vznikla naprosto nepřehledná situace. Fanoušci vytrhávali sedačky, zapalovali a házeli je na hrací plochu. Pořadatelé však stále ještě nekonali. V devatenáct hodin a šestapadesát minut fanoušci povalili oplocení a prorazili bránu. Teprve v tuto chvíli vběhli před tento rizikový sektor fanoušků zaměstnanci bezpečnostní agentury a vytvořili zde řadu. V devatenáct hodin a sedmapadesát minut byli policisté ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy připraveni v tunelu C stadionu E. Rošického na zákrok, čekali na pokyn pořadatele fotbalového jednání, aby mohli zakročit. Jakmile však rozdovádění fanoušci spatřili připravené policisty, stáhli se do diváckého sektoru hlediště. Ve dvacet hodin divácký dav doslova šílel. Fanoušci začali již také napadat přítomné policisty. Přes požádání pořadatele fotbalové utkání nebylo rozhodčím přerušeno. Policisté dostali pokyn, aby se stáhli. Fotbalové utkání bylo skončeno ve 20 hodin a sedm minut. Ještě i po skončení zápasu byly zapalovány světlice a to i odchodovém tunelu stadionu. Ve dvacet hodin a deset minut policisté zadrželi sedmadvacetiletého muže, který v průběhu druhého poločasu v sektoru C pomocí kopů a vytržením zničil sedm sedaček, šest z nich poté hodil do prostoru, kde se momentálně nacházeli pořadatelé a  další mrštil do prostoru vstupního sektoru. I tento muž je nyní prošetřován pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví, způsobil škodu za více než pět tisíc korun. Policejní komisař mu sdělil podezření ze spáchání výše uvedeného trestného činu a dále jej bude trestně stíhat na svobodě.    
kpt. Bc. Iva Knolová 30.11.2009                

vytisknout  e-mailem