Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Fotbalové utkání FK Teplice a Slavia Praha dne 18.2.2023

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

ŽÁDOST:

„… o informace ohledně nasazení Policie ČR v souvislosti s fotbalovým utkáním mezi FK Teplice a Slavií Praha konaného 18. února 2023 v Teplicích.
1) Z jakého důvodu bylo rozhodnuto o nasazení policistů, zvířat a techniky?
2) V jakém počtu byli policisté, zvířata a technika nasazeni a jaké jsou náklady akce?
3) Jaké náklady se pojí s nasazením policejního vrtulníku? Z jakého důvodu byl nasazen, na jak dlouho a jaké jeho nasazení přineslo výsledky?
4) Bylo v rámci nasazení zabráněno trestné činnosti? Pokud ano, jaké?
5) Probíhá v rámci příslušných orgánů dlouhodobější vyhodnocování smysluplnosti podobných akcí?“.

ODPOVĚĎ:

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. Vaši žádost posoudil a k požadovaným informacím sděluje následující:

K bodu 1)
Z poznatků získaných Policií České republiky (dále jen „policie“) o vysoké pravděpodobnosti rizika narušení veřejného pořádku, popřípadě páchání trestné činnosti, a vzhledem ke zkušenostem z předchozích zápasů a poznatkům získaným policií o chování fanoušků SK Slavia Praha, kteří jsou při výjezdech na utkání agresivní a vyvolávají konflikty, bylo vysoce pravděpodobné, že nelze v průběhu konání akce vyloučit narušení veřejného pořádku. Z tohoto důvodu vyhlásil ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje (dále jen „krajské ředitelství“) na den 18. února 2023 preventivní a bezpečnostní opatření k mapování případného narušení veřejného pořádku a k eliminaci možných bezpečnostních rizik a zachování, případně obnovení veřejného pořádku v případě jeho narušení na území krajského ředitelství.

K bodu 2)
Celkem bylo do opatření nasazeno 287 policistů, 6 zvířat a 63 služebních dopravních prostředků. Náklady na pohonné hmoty činí 19 050,54Kč. Dále povinný subjekt žadatele informuje, že vynaložené mzdové náklady za opatření jsou informací budoucí a vyčíslení těchto nákladů bude možné poskytnout až po provedeném vyúčtování skutečně odpracovaných hodin za kalendářní měsíc, a to nejdříve po dni 10. 3. 2023.

K bodu 3)
Vrtulník nebyl do tohoto konkrétního opatření policií nasazen. Náklady na nasazení vrtulníku nejsou v kompetenci krajského ředitelství.

K bodu 4)
Spáchání konkrétního trestného činu v souvislosti s konáním tohoto utkání nebylo policii oznámeno. Objektivně nelze učinit závěr, zda by k páchání trestné činnosti nedošlo i bez přítomnosti policie anebo k ní nedošlo právě proto, že byla policie nasazena. Policie musí především plnit úkoly uložené jí zákony. V tomto případě zejména zákonem č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky, který jí v ustanovení § 2 ukládá chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek a dále předcházet trestné činnosti.

K bodu 5)
Na základě vydaného pokynu policejního prezidenta č. 130/2020, o zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti ze dne 10. června 2020 (dále jen „pokyn“) je v souladu s čl. 12 odst. 2 pokynu v rámci krajských ředitelství vyhodnocováno každé policejní opatření. Po ukončení opatření je zpracována závěrečná zpráva s uvedením konkrétních výsledků, případně návrhů pro další opatření, a to opět v souladu s čl. 7 odst. 5 písm. c) tohoto pokynu.

por. Bc. Pavla Mašínová, 7. 3. 2023

vytisknout  e-mailem