Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Fingované loupežné přepadení herny

Nový Jičín - z loupeží zpronevěra 

Podezření novojičínských kriminalistů, že na loupežných přepadeních, není něco v pořádku se ukázalo pravdivé.
Ve dvou fingovaných loupežích sdělili policisté obvinění čtyřem pachatelům.(třem ženám ve věku 23-42let a jednomu 25letému muži z Novojičínska)
V prvním případě loupeže, ke které došlo 26.6.2009 v nočních hodinách, zpočátku nezjistili policisté nic, co by přímo nasvědčovalo fingované loupeži, i když podezření měli. Teprve u druhého případu, který se stal po půl roce 22.12.2009, policisté pojali oprávněně podezření z fingované loupeže.  

     Ze získaných indicií nabyli přesvědčení, že se nejedná o opravdovou loupež. Operativní činností, opakovaným vyhodnocováním zajištěných důkazů a mravenčí prací, došli k závěru, že přepadení jsou fingovaná. Úzké vazby mezi pachatelem loupeže a ostatními spolupachateli však ztěžovaly práci policistům.Motivem všech loupeží byla zoufalá potřeba peněz.
     Co policisty k tomuto přesvědčení přivedlo: zkušenosti z policejní praxe, vyhodnocení kamerových záznamů, rozsáhlé šetření v místě činu a jeho okolí, výpovědí svědků, rozpory ve výpovědích jednotlivých aktérů a nakonec i doznání.  

Jak to tedy bylo:
     Spolupachatelé se vždy společně domluvili, jak to provedou. Prázdná herna, obsluha baru (byla vždy domluvena na čase i dni loupeže), stejný postup, pod pohrůžkou násilí, získání finanční hotovosti, oznámení policii a následné rozdělení získaných peněz. V obou případech pachatel použil nůž, který přepadeným spolupachatelům přikládal ke krku.
Celková odcizená částka nebyla vysoká, v řádech desítek tisíc korun. Policisté sdělili všem spolupachatelům obvinění z trestného činu zpronevěry.
O výši trestu rozhodne soud. 
     Ne vždy domluva o provedení loupeže může dopadnout relativně dobře. Moment překvapení, náhodní svědci, obava z usvědčení či pomatení mysli může vést ke zranění či ztrátě života. Mnohdy podezřelé chování pachatelů vyvolá podezření u náhodných svědků, kteří informují policii a ti s informací o přepadení pracují se svým zákonným oprávněním použit i zbraně.

por.Bc.Petr Gřes
 

vytisknout  e-mailem