Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Finanční prostředky zajištěné podle trestního řádu

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

„1. Jakým způsobem jsou policejním orgánem spravovány věci zajištěné jako věci důležité pro trestní řízení (tedy v režimu dle § 77b a násl. trestního řádu), je-li zajištěnou věcí peněžitá částka, konkrétně zda je po dobu svého zajištění deponována na účtu policejního orgánu, který je úročen?

2. V případě, že jsou pro účely trestního řízení zajišťované peněžité prostředky deponovány na policejních účtech, které jsou úročeny, jaký byl průměrný roční úrokový výnos (v procentech) ze všech takto zajištěných prostředků v jednotlivých letech období 2013 až 2018?

3. Pokud v určitých případech nejsou pro účely trestního řízení zajišťované peněžité prostředky deponovány na úročeném účtu, co je důvodem takového postupu / způsobu výkonu správy ze strany policejního orgánu?“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1. Finanční částky zajištěné podle ustanovení § 77b a následujících zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 141/1961 Sb.“), policejními orgány Policie České republiky mohou mít buď nehmotnou podobu peněz uložených na bankovním účtu anebo hmotnou podobu bankovek, případně mincí určité měny. Mají-li podobu peněz uložených na bankovním účtu, jsou postupem podle ustanovení § 79a zákona č. 141/1961 Sb. zajištěny na účtu dosavadního majitele, přičemž dosavadnímu majiteli je zakázáno s nimi jakkoli nakládat. Mají-li podobu bankovek, případně mincí, jsou zpravidla ukládány na příslušný bankovní účet útvaru Policie České republiky, jehož policejní orgán zajištění provedl. Na tomto účtu finanční částky nejsou úročeny. V případě, že jde o bankovky, případně mince „exotické“ měny, ukládají se do trezoru ekonomického pracoviště útvaru Policie České republiky, jehož policejní orgán jejich zajištění provedl, nebo do bezpečnostní schránky České národní banky.        

Ad 2. Policii České republiky ani jinému orgánu České republiky neplynou výnosy z úroků finančních částek zajištěných podle ustanovení § 77b a následujících zákona č. 141/1961 Sb. 

Ad 3. Viz odpověď ad 1.    

PhDr. Jiří Vokuš, 30. května 2019

vytisknout  e-mailem