Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Film PIKO v kinech

Na vzniku snímku se podílela i Národní prrotidrogová centrála 

Národní protidrogová centrála PČR je partnerem nového českého filmu PIKO, který měl slavnostní premiéru 10.11.2010 v Praze 

Film režiséra Tomáše Řehořka vychází ze skutečných osudů lidí, kteří tvořili a výrazně ovlivňovali českou drogovou scénu v 70. a 80. letech. Pomocí kombinace hraného a dokumentárního filmu vypráví životní příběh tří mužů, které spojila droga – pervitin (odtud slangový titul filmu PIKO).
Pavel Gregor  se v 70. letech dostal do malé komunity lidí, experimentující s omamnými látkami. Později stál u zrodu krystalické formy pervitinu, který se tak stal českým patentem a ten nepřímo připravil o život statisíce lidí po celém světě.  Několikrát takřka přežil vlastní smrt. Dostal se do vězení, výbuch, který nakonec při výrobě jedné z dávek zavinil mu způsobil těžká zranění a doživotní postižení. V současné době pracuje jako terapeut v Bohnicích.
Fífa, vl. jménem Zdeněk Zavázal byl po celý život členem policejní organizace, zabývající se drogovou kriminalitou. Sloužil u policie od roku 1980, z toho v letech 1984 – 2004 u kriminálky. Zabýval se trestnou činností spáchanou na mládeži v oddělení „toxi“. Od roku 1990 pracoval na městské správě policie Hl. města Prahy v protinarkotickém oddělení. V roce 1991 zakládal s Jiřím Komorousem a další asi dvacítkou lidí Národní protidrogovou brigádu, která fungovala od 1. 11. 1991. Dnes už bývalý člen protidrogové centrály sledoval Pavla z druhé strany řeky. Téměř dvacet let ho stíhal, ale také poznával jako člověka. Přestože byl nucen Pavla zavřít, jejich souboj pomalu přerostl v přátelství, které trvá dodnes.
Dan Horyna, frontman legendární rockové kapely Vitacit, je možná první člověk, který Pavlův přípravek vyzkoušel, a také ho - jako jeden z mála - přežil. Před několika lety konvertoval k buddhismu a dnes žije bez drog a pracuje jako terapeut.
Film PIKO je vzrušujícím příběhem lidí, které svázala droga a kteří měli to štěstí a přežili. I když je dnes drogová scéna ve zcela odlišné situaci, nebezpečí, spojené s výrobou, užíváním a prodejem pervitinu se nezměnilo. Stále jde o život.
Podrobnosti o filmu PIKO, kde v hlavních rolích uvidíte Rosťu Nováka, Miloslava Königa a Štěpána Benoniho najdete na stránkách www.pikofilm.cz.
 
kpt. Bc. Michal Hammer
odbor metodiky a prevence PČR NPC SKPV

vytisknout  e-mailem