Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fiktivní podání cenného balíku

HRADECKO - O získané peníze z reklamace zásilky se zaměsnankyně pošty s kamarádkou rozdělila  


Hradečtí policisté v první polovině dubna letošního roku (2012) ukončili ve zkráceném přípravné řízení vyšetřování případu podvodného jednání, kterého se dopustila zaměstnankyně pošty společně s kamarádkou. Teď jim za přečin podvodu spáchaný ve spolupachatelství hrozí až dva roky vězení.

V loni (2011) v červnu se ženy domluvily, že na poště podají fiktivně cenný balík, který si nechají pojistit. Ten se jakoby ztratí. Pak jim pošta při reklamaci balíku oproti předloženým dokladům vyplatí peněžní náhradu za jeho ztrátu.

Šestadvacetiletá žena z Hradce Králové se na konci loňského (2011) června dostavila na jednu z královéhradeckých poboček, kde byla zaměstnaná jako poštovní úřednice její o rok starší kamarádka z Hradce Králové. Zaměstnankyně pošty pak do systému poštovní databáze zanesla fiktivní podání cenného balíku pod podacím číslem o váze asi 7500 gramů s udanou cenou 8.800 korun a s vymyšlenými údaji adresáta. Žádný balík však fyzicky nebyl odeslán.
Zhruba o tři týdny později se žena dostavila na pobočku pošty, kde podala reklamaci zásilky. Do protokolu o uplatnění nároku na náhradu za ztrátu fiktivního balíku uvedla, že se v zásilce nacházela LCD televize, DVD přehrávač a GPS navigace v celkové hodnotě téměř 8.200 korun včetně dopravného. Přitom předložila i doklady. Doklad o navigaci, kterou nikdy nevlastnila, si zapůjčila od jiné kamarádky. Zhruba po třech týdnech jí byla poštou vyplacena finanční náhrada za uvedené zboží ze ztraceného balíku ve výši téměř 8.200 korun. Nakonec se společně s kamarádkou, dnes již bývalou poštovní úřednicí, rozdělily.

Obě ženy se na policii k trestné činnosti doznaly a svého jednání litovaly. Prý nedomyslely možné následky plynoucí z toho, co udělaly.

Na konci letošního (2012) března byl oběma ženám policií doručen záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu podvodu spáchaného ve spolupachatelství. V případě prokázání viny jim hrozí až dva roky vězení.

nprap. Anna Pešavová - 20. dubna 2012 (13:15)

vytisknout  e-mailem