Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Festival vědy 2019

Balistici Kriminalistického ústavu představí mobilní experimentální pracoviště terminální balistiky. 

Festival vědy je společným projektem vysokých škol, akademických a volnočasových institucí, který vznikl již před šesti lety. Největší vědecká laboratoř pod širým nebem, která je určena dětem, studentům i zvídavé veřejnosti bez omezení věku, slibuje i letos bohatý program. „Hravou formou představíme přírodovědné i technické obory, uvidíte zajímavé prezentace, ukázky, vyzkoušíte si nevšední pokusy a ověříte své znalosti v soutěžích a kvízech,“ láká k účasti zástupkyně organizátorů Irena Krumlová.

Téma letošního festivalu je „Věda v profesích“

Jedním ze zajímavých a netradičních povolání, se kterým se mohou návštěvníci festivalu seznámit, je i forenzní balistik.

balistický gelBalistici Kriminalistického ústavu představí mobilní experimentální pracoviště terminální balistiky, které vzniklo v rámci bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra.  „Terminální balistika je jednou z oblastí forenzní balistiky, která se zabývá interakcí střely a cíle. Za pomoci speciální techniky můžeme sledovat chování konkrétní střely a její dopad na cíl, a tím získávat poznatky důležité k objasnění trestné činnosti páchané s použitím střelné zbraně,“ přiblížil náplň prezentace vedoucí oddělení balistiky Kriminalistického ústavu plk. Ing. Martin Valenta. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i některé poškozené zbraně (roztržené při výstřelu), zdeformované střely nebo balistický gel, který se využívá jako náhrada biologického cíle při balistických testech.   

Akce se koná ve středu 4. září 2019 od 8.30 do 19.00 hodin na Vítězném náměstí v Praze 6 v Dejvicích.

Partonem Festivalu vědy je prof. RNDr. Václav Pačes, Dr.Sc., který si i zahrál postavu vědce v úvodní znělce: https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=9-RCiOLw2Wg

Veškeré informace o programu najdete na: www.festival-vedy.cz

Jste srdečně zváni. Na setkání se těší balistici Kriminalistického ústavu!

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav
7. srpna 2019  

vytisknout  e-mailem