Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Festival proběhl klidně

KRAJ VYSOČINA: Policisté řešili hlavně přestupky v dopravě 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončili v neděli 6. srpna ve 13.00 hodin bezpečnostní opatření, které realizovali v  rámci multikulturního festivalu Sázavafest 2017. Letošní ročník festivalu po celou dobu jeho trvání navštívilo podle údajů pořadatelů více než 33 200 návštěvníků.  Nejvyšší počet zhruba 15 200 návštěvníků zaznamenali pořadatelé na festivalu v sobotu.

V souvislosti s letošním ročníkem festivalu ve Světlé nad Sázavou jsme věnovali maximální pozornost přípravě a poté také realizaci bezpečnostního opatření a ve spolupráci s pořadatelskou službou jsme nastavili jasná a přísná bezpečnostní pravidla pro vstup návštěvníků dovnitř areálu zámeckého parku. Policejní opatření bylo zaměřeno zejména na ochranu měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací osob a v neposlední řadě na veřejný pořádek a bezpečnost v dopravě. Motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly po celou dobu festivalu v průběhu dne i noci maximální pozornost dohledu nad veřejným pořádek v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka. Policisté pořádkové, dopravní a cizinecké policie pak zaměřovali svoji pozornost na odjezdové trasy ze Světlé nad Sázavou, a to zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli na volant pod vlivem alkoholu.

Do letošního bezpečnostního opatření se zapojili policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří zajišťovali zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu. Ve čtvrtek večer jsme začali přímo v místě konání festivalu využívat vlastní speciální monitorovací vozidlo. Monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožnila sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která byla určena pro parkování účastníků festivalu.

V průběhu celého festivalu jsme nemuseli řešit žádný  násilný trestný čin. Dokumentujeme pouze jeden majetkový trestný čin. V neděli ráno jsme přijali oznámení o krádeži notebooku, který se ztratil po skončení festivalu u jednoho ze stánků uvnitř areálu zámeckého parku. Majitelce vznikla krádeží škoda za 25 000 korun. Případ zadokumentovali policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou, kteří jej prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V průběhu festivalu jsme nemuseli jsme řešit žádné vloupání do stanů ve stanovém městečku ani žádné vloupání do zaparkovaných vozidel. Nemuseli řešit žádné výtržnosti nebo jiné narušování veřejného pořádku.

V průběhu celého festivalu jsme zadokumentovali celkem 111 přestupkových jednání, z toho 109 přestupků se týkalo bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Většina přestupků byla vyřízena uložením pokuty v příkazním řízení na místě v celkové výši 50 400 korun. Zbývající zjištěné přestupky byly zadokumentovány a budou odevzdány příslušnému správnímu orgánu k projednání. Mezi nimi jeden přestupek řidiče, který usedl za volant pod vlivem alkoholu, kdy při dechové zkoušce naměřená hodnota byla nižší než jedno promile. Policisté evidovali v sobotu v nočních hodinách také dva nálezy. V jednom případě občan našel u vchodu do zámeckého parku dámskou peněženku s doklady. Peněženku se podařilo vrátit její majitelce. Oznámení o druhém nálezu jsme přijali v sobotu půl hodiny před půlnocí – jednalo se o nález pouzdra s mobilním telefonem a dalšími doklady. Nález policisté zadokumentovali a nalezené věci převzali k dalšímu opatření.

Policisté v rámci nočních silničních kontrol při odjezdu návštěvníků zjistili dva řidiče, kteří řídili pod vlivem alkoholu. V obou případech se jedná o motocyklisty a v jednom případě neměl mladík k řízení dané kategorie motocyklu řidičské oprávnění. Oba případy jsou ze soboty 5. srpna, kdy  časně ráno krátce před půl šestou projížděl po účelové komunikaci ve Světlé nad Sázavou řidič na motocyklu značky Husqvarna bez registrační značky. Policejní hlídka si motocyklisty všimla na účelové komunikaci mezi ulicemi Nádražní a Zámecká. Řidič motocykl odstavil a policisté muže zkontrolovali. Provedená dechová zkouška u třiatřicetiletého motocyklisty byla pozitivní - 1,23 promile alkoholu  v dechu. Při opakované dechové zkoušce  činila hodnota 1,16 promile alkoholu v dechu. Policisté vyzvali řidiče k provedení odběru krve, zakázali mu další jízdu a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání  přečinu ohrožení pod vlivem  návykové látky.

Ve stejnou dobu projížděl stejným místem řidič s motocyklu značky Honda 600 R. Policisté kontrolou zjistili, že motocykl řídí jednadvacetiletý muž, který nemá na uvedenou kategorii motocyklu řidičské oprávnění. Policisté vyzvali motocyklistu k provedení dechové zkoušky, jejíž výsledek byl pozitivní - 1,81 promile alkoholu v dechu. Při opakované dechové zkoušce činila naměřená hodnota 1,66 promile alkoholu v dechu. Také v tomto případě policisté zakázali řidič další jízdu a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání  přečinu ohrožení pod vlivem  návykové látky.

Dnes ukončené policejní bezpečnostní opatření bylo velmi úspěšné a policisté  všech služeb výkon služby na festivalu zvládli na výbornou, když úspěšná byla především jejich preventivní činnost. Situaci na místě festivalu a pohyb případných podezřelých osob monitorovali také policisté kriminální policie. Na místě byli přítomni v průběhu dne i v noci také policejní psovodi. V místě festivalu jsme nepohřešovali žádnou osobu a ve Světlé nad Sázavou nemusela být v průběhu konání festivalu realizována žádná pátrací akce.

Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace bylo opatření dnes odpoledne ve 13.00 hodin ukončeno. Ve městě byl poměrně klid a dohled nad situací v místě převzali v rámci běžného výkonu služby policisté z obvodního oddělení Světlá nad Sázavou a výkon služby v místě posílili jejich kolegové z obvodního oddělení v Chotěboři.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

6. srpen 2017

vytisknout  e-mailem