Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Fantom Fábií

KRAJ: Takřka 75% ze všech útoků byly na Fábie.  

Kriminalisté krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje mapují trestnou činnost devětatřicetiletého muže ze Znojemska. Zatím se před kriminalisty rozkrývá období od března 2009 do prosince 2009, které ukazuje na čilou aktivitu muže. Ta spočívala ve 23 útocích na osobní vozidla. Práce kriminalistů je založena na operativní činnosti, svědeckých výpovědích, na prohlídkách prostor, na expertizách a důkazech, protože vazebně stíhaný muž nespolupracuje.

23 skutků lze rozdělit na 5 pokusů o odcizení vozidla a 18 krádeží vozidel. Z 18 odcizených vozů se podezřelému muži podařilo vozy rozebírat a zpeněžit, 3 vozidla zůstala vcelku. Mužovo řádění postihlo i majitele vozidel, která se FANTOMOVI nepodařilo odcizit. Většinou bylo na vině speciální zabezpečení, mechanického i elektronického rázu. Neodborný způsob vniknutí, který byl pro podezřelého typický, způsobil nemalé škody. U 5 napadených vozidel se tak celková škoda pohybuje okolo 100 000 korun.

Muž pracoval metodou, kdy nad zámkem, nečastěji u řidiče, navrtal otvor a pak překonal zámek. I přes oblibu ve vozidlech tovární značky Fábia se muž nevyhýbal ani dalším značkám jako Octavia, VW Golf či Audi. Asi největším úlovkem devětatřicetiletého muže bylo vozidlo, které zcizil u sousedů v Rakousku. Osobní automobil Nissan Qashaqai měl v době zcizení hodnotu 650 000 korun. FANTOM se pohyboval převážně po brněnských parkovištích. Policisté zaznamenali zatím pouze tři „výlety“: jeden, výše uvedený, do Rakouska a dva „výlety“ do Prahy. Fantom využíval pro svoji trestnou činnost noční hodiny, kdy patrně získal klid pro svoji navrtávací techniku.

Z šetření kriminalistů dále vyplynulo, že muž ve většině případů vozidla rozebíral a po částech rozprodával. Pro svoji trestnou činnost využíval několika míst, kde zcizená vozidla doslova porcoval. Policisté tak provedli 5 domovních prohlídek a 7 prohlídek dalších nebytových prostor a pozemků. Jednalo se hlavně o prostory garáže ve Znojmě, dílnu v Hrušovanech nad Jevišovkou a garáž v Brně na ulici Točná. Při prohlídkách prostor kriminalisty překvapilo větší množství řídících jednotek, airbagů či autorádií. Jako puzzle pak skládali některé části ze zcizených vozidel. V jednom případě dokonce nalezli v garáži ve Znojmě útržek dálniční známky jednoho ze zcizených vozidel. Nalezli také podsedáky pro děti, které odcizil i s vozidlem. Další materiály a části zachytili kriminalisté již zobchodované u soukromých automechaniků. Jednalo se například o sedadla, motory, části karoserie apod… Jako kuriozitu lze označit krádež služebního vozidla nejmenované společnosti obchodující pivo. Muži tak padlo do klína společně s vozidlem Fábia rovněž 48 plechovek o obsahu 0,5 l, 24 lahví takzvaných třetinek, 40 lahví piva o obsahu 0,5 l a množství reklamního materiálu v podobě držáčků, triček, čepic apod…

První usnesení o zahájení trestního stíhání doručili policisté podezřelému devětatřicetiletému muži 10. prosince 2009. Následně však získávali další informace, svědectví a důkazní materiály a původních 14 skutků se rozrostlo na 23 skutků, které sdělili kriminalisté muži 2. března 2010. Zda muž páchal tuto rozsáhlou trestnou činnost sám, policisté šetří. Práci jim ztěžuje mužova neochota ke spolupráci s policejním orgánem. Zatím se vyšetřovatel dopočítal škody okolo 5 milionů koruna muži hrozí dva až osm let za mřížemi.

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem