Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fámy o lákání dětí do červeného auta

NÁCHODSKO - Policisté ztotožnili vůz i řidiče. 

Náchodští policisté věnovali v uplynulých dnech velkou pozornost prošetřování opakovaných oznámení, která se týkala obtěžování nezletilých dívek neznámým mužem mladšího věku v červeném automobilu, v okolí školských zařízení v Hronově, Polici nad Metují, Žďáru nad Metují a Náchodě.
 
děti.jpgIlustrační foto/Archiv  Policie ČR
Policisté především velice kvitovali, že rodiče i samotné děti události oznámili. Okamžitě začali získané informace týkající se barvy a typu vozu a popisu osoby řidiče prověřovat.
 
Územní odbor v Náchodě přijal rozsáhlé opatření, které se týkalo celého území a nejen jeho. Na případu byl nasazen větší počet sil a prostředků, tak, aby policisté mohli reagovat dle potřeby průběžně, což také činili. Tak se jim podařilo v krátké době dohledat automobil, řidiče ztotožnit a vyslechnout.
 
Náchodská policie tímto důrazně vyvrací fámy, že ze strany řidiče došlo k nějakému protiprávnímu jednání, například že jedna dívka byla vtažena do auta a další děti byly fyzicky atakovány. Zmíněné „zaručené informace“, které kolují mezi lidmi na Hronovsku a Policku ústně i po sociálních sítích, nejsou pravdivé. Přesto ale vyvolaly paniku a velký neklid u dětí i rodičů.
 
I tak policisté v této souvislosti opět připomínají základní zásady bezpečného chování dětí při kontaktu s cizími lidmi, kdy je zejména na rodičích, aby svým dětem stále opakovali, že s neznámými lidmi nemají mluvit. Pokud jsou svědky nějaké zvláštní nebo podezřelé události, pak by měly vše říci rodičům, pedagogům nebo dalším důvěryhodným dospělým.
 
Ti by pak měli bez prodlení zjištěné skutečnosti nahlásit policii, aby policisté mohli oznámení ihned prověřit, protože čas je vždy nejdůležitější faktor úspěšného dopátrání cíle v daném případě. Šířit skutečnosti po sociálních sítích je též příhodné a může přispět k dobru věci, ne však samostatně bez oznámení na policii, která může činit včasné kroky a případné závažné protiprávní jednání odhalit.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
7.11.2013 v 15.50 hodin

vytisknout  e-mailem