Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Falešný voják vymámil od seniorky přes milion korun

KRAJ - Liberečtí kriminalisté opět řeší podvod z internetové seznamky. 

74letá žena z Liberecka přeposlala údajnému vojákovi z Belgie během jednoho roku v přepočtu 1 421 000 korun.

Příběh začal nainstalováním seznamovací aplikace v srpnu loňského roku. Ten samý den po vzájemných sympatiích s charismatickým mužem, byla žena požádána, aby dále spolu komunikovali přes e-mail, s čímž souhlasila. V prvním e-mailu jí muž sdělil, že je u armády v Belgii v hodnosti kapitána. Tím svou korespondenci odstartoval. Na konci srpna jí sdělil, že za ní přijede do České republiky. K tomu ale potřebuje peníze na vyřízení dokumentů, jelikož na svůj pas nemůže vycestovat. Žena mu poslala na účet 600 euro. Pokračovaly další platby kvůli údajnému špatném zdravotním stavu, jeho vyplacení z armády anebo potřebě peněz na pouhé živobytí. Žena si proto musela ke svým úsporám ještě vypůjčit v bance 80 000 korun.

I přesto, že byla opakovaně pracovníkem banky upozorněna na nevěrohodnost cílového účtu, peníze mu posílala. Ve chvíli, kdy ženě došly finanční prostředky, jeho ,,láska“ ochabla a přestal komunikovat. korespondence s falešným vojákem
 

Žena za čas na seznamovací aplikaci objevila další zajímavý profil s fotografií, která jí nápadně připomínala ,,jejího“ vojáka. Oslovila ho a začali si dopisovat tentokrát přes sociální komunikační aplikaci. Muž jí namluvil, že je rodilý Belgičan, a že někdo musel zneužít jeho fotografii. I přesto, že měl pracovat v České republice, se vyhýbal osobnímu setkání. Po nějaké době přišla opět žádost o peníze. Belgičan potřeboval zaslat peníze na operaci po pracovním úrazu, zaplatit půjčku a podobně. Na tu mu dokonce měla přivézt peníze až do Bruselu. Jednalo se o částku 9000 Euro. Ženu zmanipuloval natolik, že se do Bruselu opravdu vydala autobusem. Se svým milým se tu ale nesetkala.  Částku podle instrukcí předala údajnému styčnému důstojníkovi banky.

Po návratu z Belgie pochopila, že se nespíš stala obětí podvodu a případ nám oznámila.V průběhu jednoho roku tak kvůli falešným nadějím přišla v přepočtu o 1 421 000 korun. Tímto případem se zabývají liberečtí kriminalisté, ten ale není bohužel ojedinělý. Za zločin podvodu hrozí v této souvislosti dosud neznámu pachateli až osmiletý pobyt ve vězení.

Znovu na ženy apelujeme, aby mužům, které znají jen přes virtuální prostředí neposílaly žádné peníze. S pravděpodobností blížící se jistotě jsou takové žádosti o peníze jen podvod.

21.8.2023
por. Bc. Klára Jeníčková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem