Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Falešný kominík dopaden

LIBEREC - Nabízel služby na základě padělaného osvědčení. 

Policistům z Obvodního oddělení Liberec město se v těchto dnech podařilo úspěšně zadržet a obvinit 27letého muže z Vimperka, který na základě padělaného osvědčení nabízel kominické práce. 

Zadržení 27letého muže předcházelo upozornění jednoho z občanů Liberce na tísňovou linku, kde policistům sdělil své pochybnosti o muži, který mu první říjnový den nabízel své služby. Konkrétně se jednalo o revizi komínu, kterou by volajícímu provedl za částku 300 korun. Předložil rovněž osvědčení o způsobilosti k revizním kontrolám, které ho mělo opravňovat tyto práce vykonávat, Oslovený muž si ovšem všiml, že na listině chybí razítko se státním znakem a navíc jej zarazilo i to, že je osvědčení vydáno na jiné jméno, než pod kterým jednal "revizní technik". Když se jej na tuto skutečnost dotazoval, sdělil mu, že se jedná o jméno jeho vedoucího. Muži se jednání revizního technika zdálo podezřelé, a poté, co jeho služby odmítl, sdělil všechny skutečnosti, tedy i popis podezřelého, na tísňovou linku.

Policisté ihned po obdržení těchto informací, a to k popisu podezřelého i konkrétnímu místu, kde měl své služby nabízet, zahájili pátrání po osobě. To bylo velmi úspěšné, neboť se jim muže odpovídajícího popisu podařilo krátce po přijetí oznámení zadržet a umístit do policejní cely.V současné době je již jeho případ řešen ve zkráceném přípravném trestním řízení, v rámci kterého jej policisté podezřívají z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny dle § 348 odst. 1 trestního zákoníku. Muže se jim podařilo v rámci zkráceného přípravného trestního řízení poslat do 48 hodin před soud a do měsíce by mělo být nařízeno hlavní líčení. O konktérní výši či formě trestu rozhodne až soud. Trestní zákoník uvádí za přečin padělání a pozměňování veřejné listiny až tříletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Jak policisté zjistili, podezřelý muž se v minulosti čištění komínů věnoval, ale pouze brigádně, kdy vypomáhal muži, který měl na tyto služby skutečně osvědčení. Tato specifická práce mu proto nebyla cizí a když pak následně nemohl najít práci, uchýlil se k podvodu. Využil okopírovaných dokumentů muže, u kterého byl na brigádě a ty pak předkládal lidem při nabídce své služby - revizi komínů. Své služby nabízel například v Netolicích, kde prostřednictvím internetu zjistil, že je v tomto regionu málo kominíků. Pak se rozjel do místa svého trvalého bydliště, do Vimperka, kde rovněž nabízel revize komínů. Koncem měsíce září pak přijel do Liberce, kde se chtěl ucházet o práci. Poté obcházel různé liberecké čtvrti a podle svých slov, prováděl "průzkum", kdo by měl o jeho služby zájem. Až na jeden případ, kdy za revizi komínu obdržel 250 korun, byl ze strany oslovených spíše odmítán. Jeho pouť po Libereci s nabídkou revizí komínů s padělanými dokumenty skončila první říjnový den, kdy se poslední z oslovených obrátil na policisty.

Tento případ, který byl úspěšně objasněn i zásluhou muže, který policisty kontaktoval, by měl být varováním pro ostatní občany, a to zejména v současné době, kdy jsou revize komínů aktuální. Pokud u vašich dveří zazvoní muž a představí se jako "revizní technik", který dle platného nařízení vlády provádí kontroly spalinových cest, nechte si předložit i doklady a zkontrolujte si, zda mají předložené dokumenty potřebné náležitosti a jsou vydány na stéjné jméno, které je totožné se jménem osoby, která u vás revizi komínu provádí.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
5. 10. 2011

vytisknout  e-mailem