Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Falešný finanční poradce " pracoval" se svou obětí tři měsíce, trpělivost mu vynesla 537 000 korun

ČESKOLIPSKO - Podvod odstartovala internetová reklama na nákup investic do akcií firmy ČEZ. 

V polovině ledna zaujala 70letého muže z Českolipska reklama s pobídkou k investování do nákupu akcií firmy ČEZ, která se mu zobrazila na monitoru jeho počítače. Zpočátku byl jen zvědavý, jakou taková akcie může mít dnes hodnotu, a proto na odkaz kliknul. Takhle banálně začal jeho příběh, na jehož konci byl chudší o 537 000 korun.

Aniž by se o akciích ČEZU po kliknutí na reklamu cokoliv bližšího dozvěděl, měl v odkazu vyplnit své telefonní číslo a email, což udělal. Potom se další dva týdny nic nedělo. Ovšem začátkem února ho telefonicky kontaktoval neznámý muž, který mluvil česky  s východním akcentem, a zeptal se ho, zda má zájem o nákup akcií  ČEZU. Odpověděl mu záporně s tím, že byl jenom zvědavý, jak takové obchodování funguje. Podvodník ho do ničeho netlačil,  ale nabídl mu, že když si to rozmyslí, může ho do obchodování s akciemi zasvětit. Senior za týden podvodníka kontaktoval emailem. Ten se mu zpátky ozval telefonicky do 15 minut a přislíbil mu, že ho naučí zacházet s burzovním programem. Senior si pak podle jeho instrukcí stáhl do svého stolního počítače aplikaci AnyDesk a podvodníkovi sdělil svůj devítimístný identifikační kód. Tím neznámý muž získal dálkový přístup k jeho počítači a také naprostou kontrolu nad ním. Společně ještě založili uživatelský účet za účelem nákupu kryptoměn u jedné zahraniční směnárny, kam zmanipulovaný senior poslal postupně od 14. do 26. dubna celkem 237 000 Kč. Navíc si nevšiml, že podvodník jeho jménem požádal o půjčku ve výši 300 000 korun a tuto získanou hotovost převedl rovněž na  uživatelský účet určený k nákupu kryptoměn, ke kterému měl také přístup  a všechny peníze z něj okamžitě vyvedl jinam. Jednalo se o již zmíněných 537 000 korun.

  • Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v této souvislosti znovu apelují na všechny občany, aby se nenechali zlákat nabídkami rychlého, pohádkového zbohatnutí a nedali se zmást odkazy na známé instituce ( ČEZ, ČSOB a další), jejichž identitu  se snaží podvodníci zneužívat. Pokud chcete své úspory zúročit, obraťte se na profesionální finanční poradce s řádnou registrací, kterou si na tomto odkazu můžete ověřit.
  • Pokud se nechcete stát obětí internetových podvodníků, neumožňujte neznámým lidem  vzdálenou správu vašeho počítače a věnujte pozornost tomu, co v bankovní aplikaci potvrzujete.
  • Podvodníci nejprve získají na své potenciální oběti kontakty, které od nich vylákají pod nějakou záminkou.
  • Následně je oslovují přes sociální sítě  anebo je navolávají.
  • Tipují si snadné kořisti, které mají nedostatečnou znalost práce s počítačem a nezkušenost s nákupy přes internet.
  • Mnohdy na své oběti netlačí, jsou trpěliví a jejich způsob komunikace se podobá námluvám.
  • Jakmile ale získají důvěru, nechají svou oběť začít "obchodovat" nejprve s malými částkami a i něco "vydělávat", je to ale jen fikce, ve skutečnosti se jejich obětem na jejich počítači doma zobrazují jiné operace, než které právě probíhají, a k nákupu komodit vůbec nedochází.
  • Postupem času  svou oběť vyprovokují k tomu, aby sama zadávala příkazy k převodu vyšších finančních částek anebo je nechají autorizovat  půjčky, aniž by podvedení věděli, že to dělají, jako tomu bylo v případě 70letého seniora z Českolipska , který včera v této souvislosti podal na neznámého podvodníka trestní oznámení.
  • Jedinou efektivní obranou proti podobným podvodům je, vzít si naše preventivní rady k srdci a cizí osoby do svých počítačů a bankovních účtů nikdy nepustit.

27. 4. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem