Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešný bankéř připravil seniora o téměř 300 000 korun

JESENICKO - Důchodce uvěřil historce o napadení svého bankovního účtu. 

Začátkem října přijal 66letý muž z Jesenicka telefonát od údajného pracovníka centrální banky, který jej informoval o napadení bankovního účtu. Současně se mu nabídl, že mu bude nápomocen při ochraně jeho financí. Volající muži poradil, aby si na počítači nainstaloval program, kterým si zabezpečí svůj účet. Muž postupoval podle jeho pokynů, avšak celá akce nakonec ztroskotala v momentě, kdy došlo na zadávání údajů pro přihlášení do internetového bankovnictví. Muž jej totiž neměl vůbec zřízeno. Podvodník si ovšem i v takový moment věděl rady. Důvěřivce navedl přímo do banky s pokynem, aby si vybral finanční prostředky, které měl odeslat na chráněné účty. Jejich čísla mu záhy zaslal. V obavách o své finance si dotyčný nejprve zablokoval platební karty a poté zamířil do své banky. U přepážky zadal dvě transakce, kterými nechal ze svého konta odeslat na požadované účty finanční prostředky v celkové výši téměř 300 000 korun.

Včerejšího dne se opět dostavil do své banky pro nové platební karty. Mimo jiné se bankovní pracovnici svěřil s celým příběhem. Ta mu sdělila, že se stal pravděpodobně obětí podvodu a ať neprodleně kontaktuje policisty.

Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy a e-maily, ve kterých se Vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení a Vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly Vaše peníze v ohrožení, tak banka již sama zareaguje a učiní další potřebná opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku, a pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se obrátit na  tísňovou linku Policie České republiky.

por. Bc. Petra Vaňharová
12. října 2022

vytisknout  e-mailem