Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešný bankéř nakonec opatrnou ženu přesvědčil

PŘEROV - Podvodník tvrdil, že volá z České národní banky. 

Na přerovské policisty se obrátila jednačtyřicetiletá žena z Přerova s tím, že ji falešný bankéř ve středu 10. května připravil o 93 tisíc korun.

Vše začalo, když ji téhož dne dopoledne zavolala neznámá žena a tvrdila, že je z České národní banky a volá, protože u ní zaznamenala útok na bankovní účet. Volající apelovala na ženu, aby si do počítače nainstalovala aplikaci pro vzdálenou podporu QuickSupport. To překvapená žena odmítla a tak jí bankéřka sdělila, že se jí ozve kolega. Ten volal vzápětí.

Žena byla opatrná a požadovala, aby jí muž zavolal z pevné linky a ona si mohla na internetu ověřit telefonní číslo. Muž zavěsil a zavolal z jiného mobilního čísla a tvrdil, že volá z pevné linky a jestli se ženě zobrazuje mobilní telefon, tak se jedná o technickou chybu. Žena zapochybovala a sdělila muži, že raději zavolá do své banky a ověří si tam případné napadení účtu. Nato ji muž přesvědčil, že se jedná o velký kybernetický útok, který zachytila jenom Česká národní banka a menší banky o hackerském útoku prozatím nic neví. Muž stále naléhal na ženu, že na jejím účtu již bylo zažádáno o úvěr a pokud ona nebude rychle jednat, bude na léta zadlužená. Nakonec ji přesvědčil. Žena si stáhla do mobilního telefonu požadovanou aplikaci a otevřela internetové bankovnictví. Plnila pokyny, které jí muž zadával.

Převedla peníze ze spořicího účtu na svůj běžný účet a ty pak rozeslala na několik bankovních účtů. Platby měla rozdělit z bezpečnostních důvodů. Na závěr hovoru jí muž oznámil, že zhruba hodinu a půl bude trvat údržba jejího bankovního účtu a poté jí budou peníze navráceny. Místo něj se ale zhruba za dvě hodiny ozvala pravá pracovnice banky s tím, že se žena stala zřejmě obětí podvodu, a proto jí zablokovala bankovní účet. Pro odblokování se měla dostavit osobně na pobočku. Tam se brzy dostavila a zjistila, že přišla o desítky tisíc korun. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Pamatujte!

Nikdy nepřistupte na to, že se přihlásíte do své internetové banky a umožníte „bankéři“ vzdálený přístup k Vašemu účtu, aby Vám „pomohl“ zachránit Vaše peníze.

Banky nikdy nechtějí, abyste sdělili své přístupové heslo, povolili vzdálený přístup ke svému počítači nebo odklikli či potvrdili nějaký odkaz. Ten Vás zpravidla přesměruje na podvodnou stránku.

por. Mgr. Libor Hejtman
12. května 2023

vytisknout  e-mailem