Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Falešný bankéř

Skoro 12 hodin telefonovala s podvodníky, v bance si vzala úvěr 800 tisíc, pak peníze vložila do bitcoinmatu a přišla o ně. Nepomohlo ani upozornění od policistů, kteří ji před vkládáním peněz varovali. 

Podvod probíhá tak, že se falešný bankéř telefonicky spojí se svou obětí a za využití sociálního inženýrství ji přesvědčí o tom, že někdo ukradl její identitu a nyní si na ni chce vzít v bance úvěr. Pachatel poškozeného zmanipuluje a přesvědčí o tom, aby šel do své banky, tam si vzal na sebe maximální výši úvěru, kterou mu banka dovolí. Podle podvodníka na telefonu tím totiž poškozený vyčerpá svůj limit na úvěr a ten, kdo mu údajně ukradl identitu, už o žádnou půjčku zažádat nebude moci. Následně důvěřivce přesvědčí, aby všechny peníze vložil do bitcoinmatu. Tím údajně dojde k anulování této půjčky a peníze se vrátí zpátky do banky. Ač to zní neuvěřitelně, tak jsou lidé, kteří tomu uvěří a skutečně toto udělají a přijdou o nemalé finanční prostředky.

Ještě víc neuvěřitelně bude možná znít příběh, který se stal minulý týden v Praze. Policisté totiž jednu ženu, která právě vkládala peníze do takového bitcoinmatu oslovili, protože měli podezření, že je obětí falešného bankéře. Upozornili ji, že je nyní těchto případů hodně a snažili se ji od vkládání peněz odradit. Marně. Druhý den pak žena přišla oznámit, že se opravdu stala obětí podvodu a přišla tak o 800 tisíc korun. Při výslechu uvedla, že v ten okamžik, kdy jí policisté přesvědčovali, měla v uchu sluchátko a na telefonu podvodníka. Tomu uvěřila, ať policisty neposlouchá a řekne jim, že tam peníze vkládá ze své vůle.

Další případ falešného bankéře má trochu lepší konec. Ten se stal dva dny po tom prvním. Tentokrát si žena podle stejného scénář vzala v bance půjčku 600 tisíc korun a peníze začala vkládat podvodníkům na učet opět přes bitcoinmat. Ženy si všiml kriminalista, který ji stejně jako kolegové v předchozím případě varoval před možným podvodem.  V první chvíli byla také neoblomná, ale to byl i kriminalista. Nakonec ji přesvědčil, aby hovor ukončila a přestala peníze do bitcoinmatu vkládat. Tím si díky kriminalistovi zachránila 305 tisíc korun. O 295 tisíc ale přišla, jelikož je tam ještě před jeho příchodem stihla vložit.

Jako přes kopírák se stal ve čtvrtek před Velikonocemi i třetí případ. Všímavý policista měl opět podezření, že žena, která vkládá peníze do bitcoinmatu by mohla být další obětí podvodníků. Tentokrát se mu povedlo zachránit 600 tisíc korun z 800 a ženu od vkladu peněz také odradil. Nicméně průběh byl o něco dramatičtější, protože žena byla tak zmanipulovaná a podvodníkovi na telefonu věřila tak fanaticky, že dokonce začala policistu mlátit kabelkou, aby ji nechal peníze do automatu nastrkat. Kolega se ale nenechal, byl dostatečně důrazný a zachránil jí tak zmiňovaných 600 tisíc korun. Bohužel 200 tisíc korun žena stačila ještě před tím do bitcoinmatu vložit a přišla o ně.

mjr. Jan Daněk - 12. 4. 2023


vytisknout  e-mailem