Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešní pracovníci banky

NÁCHODSKO - Opětovně varujeme veřejnost před nekalými praktikami podvodníků! 

Ilustrační fotoilustrační fotoOsobní údaje, fotokopie platební karty, kódy k přístupům do elektronického bankovnictví či k platební kartě po telefonu ani e-mailu neposkytujte.

Policisté opakovaně přijímají různá oznámení o podvodech a neoprávněném přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Případy se týkají zejména odcizení finančních prostředků z bankovních účtů, jejichž majitelé využívají elektronické bankovnictví.

O tom, že podvodníci dokáží velmi dobře využít momentu překvapení a důvěřivosti potenciálních obětí, vědí své 49letá žena a 48letý muž z Náchodska. Oba telefonicky kontaktoval muž, který se představil jako pracovník banky, aby jim sdělil, že v internetovém bankovnictví zřízeném k jejich účtu došlo k podezřelé platbě. Aby této neoprávněné transakci zabránil, vyžádal si falešný pracovník banky o údaje k platební kartě. Následně jim namluvil, že ke zrušení potřebuje ověřovací kódy ze sms zpráv, které obdrželi na svůj mobilní telefon.

K zabránění podezřelé transakce tak nedošlo, naopak sdělením údajů ke kartě a ověřovacích kódů naopak podvodníkovi umožnili takovou transakci provést. Z účtu ženy tak neznámý pachatel odcizil částku přesahující 29 tisíc, u muže 25 tisíc korun.

Nejen v souvislosti s těmito případy opětovně nabádáme veřejnost k obezřetnosti a připomínáme, že tímto způsobem banky s klienty rozhodně nekomunikují. Nikomu proto bezmyšlenkovitě nepřeposílejte žádná přístupová hesla, bezpečnostní kódy, PINy, čísla kreditních karet ani žádné osobní údaje. V případě pochybností sami kontaktujte banku.

por. Ing. Eliška Majerová
22. 4. 2021

vytisknout  e-mailem