Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Falešní popeláři

Ve středu dne 29. prosince v podvečerních hodinách skončili v rukou policistů Pohotovostní motorizované jednotky (PMJ) dva muži, kteří se vydávali za popeláře a přitom kradli. 

Bylo krátce před sedmnáctou hodinou, když u jednoho z domů v ulici V cestičkách v Praze 8 zazvonili dva neznámí muži (32 a 45 let). Sedmatřicetileté ženě, která jim otevřela, se představili jako popeláři. Nabídli jí, zda od nich nechce koupit popelnici i s kuponem na vyvážení komunálního odpadu za 800 korun, které ale chtěli předem. To se dotyčné zdálo podezřelé, a proto je odmítla. Muži jí tedy alespoň popřáli hodně štěstí do nového roku a požádali o přípitek. V tom jim žena vyhověla. Když ale vešla dovnitř, nechala za sebou pootevřené dveře. Této chvíle pachatelé okamžitě využili. Neoprávněně vnikli do chodby, kde z bundy visící na věšáku odcizili peněženku s doklady, platebními kartami a penězi a způsobili tak škodu více než tři tisíce korun. Hned poté začali z místa utíkat, nasedli do přistavené octavie a z místa se snažili ujet. Díky svědectví několika osob se jim to ale naštěstí nepodařilo. Policisté PMJ, kteří se mezitím dostavili na místo, je po chvíli vypátrali v přilehlém okolí a zadrželi.  
 
Oba muži tak skončili na policejní služebně, kde s nimi byly zahájeny úkony zkráceného přípravného řízení, v rámci kterého jim bylo sděleno podezření z trestných činů porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyšetřováni jsou prozatím na svobodě. V případě odsouzení by jim ale hrozil trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Tento případ je prozatím ojedinělý, je ale možné, že podezřelí muži mohli tuto trestnou činnost páchat v daleko větší míře. Policie se tedy v této souvislosti obrací na všechny případné poškozené, aby se co nejdříve přihlásili na kterékoliv policejní služebně, anebo na lince 158. 
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 30.12.2010

vytisknout  e-mailem