Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Falešní policisté zadrženi

Havířov - kriminalisté odhalili muže, okrádající seniory 

Falešní policisté okrádající seniory dopadeni

     Havířovští kriminalisté odhalili dva muže, kteří se vydávali za policisty a zneužívali důvěřivosti seniorů. Muži z Ostravy, sourozenci ve věku 36 a 38 let, v několika případech předstírali příslušnost k policii, čehož využívali k tomu, aby se poškozeným dostali do obydlí, odkud jim odcizili různé věci a finanční hotovost. Skutky, které jsou jim kladeny za vinu, páchali ve městech Zlín, Havířov-Podlesí, Frýdek-Místek a Havířov-Město. Kriminalisté na případech pracovali několik měsíců, operativní i administrativní práce byla velice náročná, přinesla však kladné výsledky.

     Používali v podstatě dvě legendy.

     Při té první jeden z bratrů oslovil svou oběť s nabídkou, že pomůže s nákupními taškami k bytu. Během této takzvané pomoci z tašky odcizil v nestřeženém okamžiku peněženku s hotovostí a mimo jiné i platební kartou. Po nějaké chvíli kontaktoval oběť telefonicky s tím, že je policista, který ví o krádeži peněženky a vylákal PIN kód k odcizené kartě, ze které následně vybral finanční obnos. Takto se podařilo obelstít osmdesátiletou ženu ve Zlíně v dubnu letošního roku, kterou nemilá zkušenost přišla na 6 050 korun a v červnu šestaosmdesátiletou ženu ve Frýdku-Místku, která přišla o 18 400 korun.

     Druhá legenda spočívala v tom, že pachatel oslovil seniora na ulici s tím, že je policista a sdělil mu, že došlo k vloupání do jeho bytu. Oběť poté vyzval, aby si zkontrolovala šperky a hotovost ve svém bytě, kam jí následoval. Případně oběť oslovil jeden z mužů s informací o vloupání a sdělením, že před domem seniora již čeká policista, což byl druhý z pachatelů. Pro důvěryhodnost pachatel dokonce předložil nějaký průkaz, aby podpořil tvrzení o příslušnosti k policii. V bytě pak nic netušící senior před pachatelem odhalil svou skrýš financí a pak už stačilo jen odvést pozornost poškozeného. Takovým způsobem byla v květnu 2014 okradena devětasedmdesátiletá žena z Havířova-Podlesí o 3 500 korun a v říjnu 2014 devětaosmdesátiletý muž z Havířova o 55 000 korun.

     Policejní komisař mužům sdělil obvinění z přečinu krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Oba muži jsou stíháni vazebně. Kriminalisté ve vyšetřování nadále usilovně pokračují a není vyloučeno, že stíhání bude rozšířeno i o další skutky.


 

Tisková zpráva ze dne 19. prosince 2014


nprap. Bc. Miroslav Kolátek
skupina tisku a prevence Karviná

vytisknout  e-mailem