Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Falešní“ bankovní úředníci podvedli důvěřivou ženu

FM - žena uvěřila falešným telefonátům 

Kriminalisté z Frýdku–Místku prověřují případ týkající se podvodu provedeného prostřednictvím telefonního hovoru. Důvěřivá žena uvěřila telefonátům a poslechla instrukce od osob, které se vydávaly za bankovní úředníky a policistu. Na základě pokynů, které dostala od podvodníků, vložila do Bitcoinmatu celkem 400 tisíc korun.

Podvedená 44letá žena byla telefonicky kontaktována mužem, který se vydával za zaměstnance banky. V rámci hovoru jí sdělil, že potřebuje doplnit informace k úvěrové žádosti, o kterou požádala. Ačkoliv udivená žena „pomyslnému“ zaměstnanci banky sdělila, že o žádný úvěr nežádala, záměrně jí dalšími informacemi přiměl uvěřit, že si někdo na její jméno snažil vzít půjčku. Následně ženu přepojil na „technického pracovníka banky“, který měl za úkol ženu utvrdit o tom, že se měla stát obětí podvodu. Důvěřivé ženě postupně sděloval informace o správném zabezpečení bankovního účtu a také jí přesvědčil, že vše bude řešeno s policisty, kteří jí budou neprodleně kontaktovat. Ujistil jí, že jediná možnost zabezpečení jejího účtu a vyřešení celé situace je zřízení půjčky v maximální možné výši.

Vzápětí poškozenou kontaktoval „falešný policista“, který jí ubezpečil, že s bankami v takovýchto případech spolupracuje. Ženu ujistil, že instrukce bankovních úředníků jsou správné a vše činí pro vlastní ochranu účtu. Poté poškozené opětovně volal pomyslný technický úředník banky, který jí instruoval o dalším postupu. Měla navštívit banku, kde požádá o nejvyšší možný úvěr. Upozornil jí, aby při vyřizování žádosti měla u sebe neustále zapnutý mobilní telefon.  To z důvodu, aby slyšel průběh vyřizování. Samozřejmě se při vyřizování půjčky neměla zmínit o pravém důvodu, proč si úvěr zřizuje.

Jakmile si poškozená sjednala úvěr ve výši 400 tisíc korun, byla podvodníkem na telefonu vedena „krok po kroku“ k tomu, co má s penězi učinit. Pokyny dostávala prostřednictvím hovoru a mobilní aplikace. Podle instrukcí vyhledala Bitcoinmat, do kterého pomocí QR kódů vytvořených falešným bankovním úředníkem, vložila všechny půjčené peníze.

Kriminalisté v dané věci zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení pachatelům hrozí až pět let odnětí svobody.

Znovu vyzýváme veřejnost, aby byla více obezřetná. Policista nikdy po telefonu neřeší případy, nenavádí a neříká, že lidé mají poslouchat instrukce bankovních úředníků a vkládat své peníze do Bitcoinmatů. Myslete na to, že podvodníci dokážou napodobit jakékoliv telefonní číslo a nereagujte na podobné hovory.

nprap. Bc. Jaroslav Drobek
oddělení tisku 
24.06.2022

vytisknout  e-mailem