Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Falešné obrazy českých malířů

Ms kraj: Kriminalisté obvinili muže z padělání obrazů a jejich prodeje 

Více než 170 obrazů několika českých malířů měl padělat a následně prodat jako originály 48letý muž z Chomutova. Krajští kriminalisté ho obvinili ze zločinů padělání a napodobení díla výtvarného umění a podvodu. Trestní sazba se v našem případě pohybuje v rozmezí od 3 do 10 let.
 
Moravskoslezští policisté se oznámením o možném falšování obrazů začali zabývat na jaře letošního roku. Po zjištění základních informací, které důkladně prověřili, se podezření jevilo velmi pravděpodobné. Kriminalisté proto zadali znalecké zkoumání několika obrazů, které měly
obrazy 1.jpg
být zfalšovány. Posudek znalce na ceny a odhady děl výtvarného umění zněl jednoznačně: bylo jednoznačně prokázáno, že zkoumaná díla nejsou originály a nesou jednotný rukopis.
 
Na základě výsledků znaleckého zkoumání a dalších informací zadrželi kriminalisté 48letého muže z Chomutova, kterého v polovině října obvinili ze zločinů padělání a napodobení díla výtvarného umění a podvodu. Trestní sazba se v našem případě pohybuje v rozmezí od 3 do 10 let.
 
Obviněnému je kladeno za vinu, že nejméně od podzimu roku 2010 do doby zadržení (polovina října 2013) prodával výtvarná díla předních Valašských malířů, zejména pak díla Františka Podešvy, Aloise Schneiderky, Karla Hofmana, Augustina Mervarta, ale i dalších malířských mistrů jako jsou Alois Kalvoda, Jindřich Veselka, Kamil Lhoták, František Gross, František Hudeček, Karel Souček a další. Obrazy vydával za pozůstalost, maloval je však on sám. Policie prozatím zajistila více než 170 obrazů, které namaloval obviněný a prodával je sám nebo prostřednictvím jiných osob za mnohdy desetinu ceny reálné hodnoty. Celkově se obohatil o více než 900 000 korun, které měl užít pro svou potřebu. V případě, že by se jednalo o originální díla zmíněných autorů, byla by reálná hodnota zajištěných obrazů více než 11 milionů korun.
 
         Policisté realizovali domovní prohlídku a prohlídky jiných prostor. Zajistili kromě jiného i malířské potřeby a kolem 180 obrazů, některé ze soukromých objektů, další z výtvarné galerie, jiné v bydlišti obviněného. Kriminalisté i nadále zjišťují a prověřují veškeré okolnosti a souvislosti případu. Důležitá je výzva: 
 
V ý z v a  p o l i c i e
 
Policisté se obrací na osoby, které v období od podzimu roku 2010 do října roku 2013 zakoupily díla Františka Podešvy, Aloise Schneiderky, Karla Hofmana, Augustina Mervarta, ale i dalších malířských mistrů jako jsou Alois Kalvoda, Jindřich Veselka, Kamil Lhoták, František Gross, František Hudeček, Karel Souček v galeriích ve Vsetíně, Zlíně, v Praze nebo prostřednictvím internetových aukcí či od fyzických osob a mají pochybnosti o jejich originalitě, aby kontaktovali moravskoslezské policisty na telefonních číslech 974 721 452, 974 721 467 či 974 721 478. Může se jednat o výtvarná díla opatřená znaleckými posudky, které ověřují pravost díla, případně jeho hodnotu.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
19. 12. 2013

vytisknout  e-mailem