Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Exploze v domě, aktualizace

Ostrava - exploze bytové jednotky 

Ostrava: Průběžná informace k explozi v domu, 17:00 hodin

V této chvíli již probíhá ohledání, které realizují policisté v součinnosti s hasiči. Co se týká policie, na místě je psovod se služebním psem specializujícím se na vyhledávání akcelerantů hoření. Přítomni jsou také specialisté z odboru kriminalisté techniky a expertiz krajského ředitelství, konkrétněji, kromě jiných také specialista z oblasti chemie.

Obecně není opomíjena ani oblast požární ochrany. Nyní nelze jednoznačně sdělit, kdy bude ohledání ukončeno, nicméně s ohledem na charakter tohoto úkonu není možno vyloučit, že bude probíhat do večerních či nočních hodin.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku
24. 2. 2021

------------------------------   Průběžná informace k 14:00 hodin   --------------------------------------------------------------

Policisté jsou stále na místě a nadále zajišťují potřebnou součinnost pro nájemníky zasažených bytových jednotek. Kriminalisté prověřují veškeré zjištěné informace a pokračují ve shromažďování skutečností týkajících se události. Kromě jiného kontaktovali nebo kontaktují osoby, které mají či by mohly mít s místem exploze jakoukoliv souvislost.

Z hlediska právní kvalifikace lze hovořit o přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. I v této chvíli by bylo předběžné spekulovat o příčině exploze – je potřeba realizovat také ohledání místa. Jedná se o činnost specialistů, která je odborně i časově náročná,  ale především, ohledání je realizováno až v době, kdy je prostor pro pohyb osob bezpečný. Dle dostupných informací probíhají vzhledem k poškození objektu práce stabilizační, zajišťovací.

V průběhu dopoledne mohla veřejnost zaregistrovat přítomnost policejních pyrotechniků. Ti byli přivoláni kvůli nálezu podezřelého předmětu v místě události. Kolegové z pyrotechnické služby z Olomouce pohybující se ve speciálních oblecích zjistili, že předmět nebyl nebezpečný.

Policisté jsou vzhledem k charakteru události v úzkém kontaktu (kromě dalších) s hasiči a místní samosprávou.

V návaznosti na probíhající prověřování se mohou některé informace samozřejmě změnit.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku
24. 2. 2021

--------------------------------------              Informace k 7:40 hodin      --------------------------------------------------------------------

Dnes po třetí hodině ranní byla nahlášena exploze bytové jednotky a následný požár v několikapatrovém domu v Ostravě – Hrabůvce. Na místo okamžitě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému.

Policisté v prvních okamžicích pomáhali s kontaktováním osob, které byly ohroženy událostí, a asistovali při jejich následné evakuaci. Místo je frekventované, zajistili tedy rovněž bezpečný perimetr. Vzhledem k události musely byty opustit desítky osob, a to ze tří vchodů bloku domu. Zdravotníci ošetřili několik zraněných.

Policisté jsou i nadále na místě a zajišťují potřebnou součinnost pro nájemníky zasažených bytových jednotek.

Kriminalisté shromažďují veškeré informace týkající se události. V této chvíli nejsou známy příčiny exploze. Ohledání místa bude možné až po vyjádření statika.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku
24. 2. 2021

vytisknout  e-mailem