Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Expertní mise

Policejní potápěči vyzdvihli nebezpečnou munici. 

Na začátku týdne se vrátili kolegové z Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku PP ČR  z další obtížné úspěšné mezinárodní odminovací mise, kterou absolvovali v Bosně a Hercegovině v oblasti Bosanska Krupa na Černém jezeře a přilehlých vodních tocích řeky Una.

Při sanaci řeky Una a Černého jezera bylo ze dna vyzdviženo 76 ks ručních granátů, 17 ks puškových granátů, 10 ks dělostřeleckých granátů, 5 ks ručních palných zbraní a jeden raritní nález - střela do protitankové zbraně P.I.A.T. Tato zbraň ráže 83 mm byla vyvinuta za 2. světové války britským speciálním útvarem pro výzkum a vývoj zbraní, tzv. „MD1“, též známý jako „Churchillovo hračkářství“. Jedná se o poměrně zajímavou zbraň fungující na principu vystřelení střely pomocí čepu vymrštěného stlačenou pružinou. K probíjení pancíře zbraň využívala kumulativní princip. Její střely byly dostatečně účinné k probití pancíře většiny tehdejších tanků a zbraň tak spadala do stejné obecné skupiny jako americká Bazooka nebo německý Panzerfaust. Obecně ruční protitankové zbraně jsou manipulačně nebezpečné a jen s velkou opatrností byla tato střela vyzdvižena ze dna Černého jezera. Následně byla s ostatní municí za přítomnosti pyrotechniků Policie ČR a jejich bosenských kolegů na konci mise zničena v polygonu Grabež.

Český policejní tým doprovázeli také kolegové z Pyrotechnické služby Policie ČR, Zásahové jednotky Policie ČR Ústeckého kraje, Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru Hlučín, Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra a místních pyrotechnických složek z jednotek Federální civilní ochrany Bosny a Hercegoviny a Civilní ochrany republiky Srbska.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
29. dubna 2022
 

vytisknout  e-mailem