Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Exkurze žáků ZŠ T. G. Masaryka na OOP ČR Český Krumlov

Český Krumlov - Dne 7. dubna 2009 v 09.00 hod navštívili Obvodní oddělení Policie ČR Český Krumlov školáčci třídy 2.B Základní školy T.G. Masaryka z Českého Krumlova.  

Na Obvodní oddělení přišlo sedmnáct dětí spolu s třídní učitelkou paní Mgr. Marií Novákovou.

Po úvodním slovu zástupce vedoucího OOP Český Krumlov npor. Bc. Milana Popela byly děti rozděleny do tří skupin a takto postupně navštívily čtyři stanoviště, která pro ně policisté OOP Český Krumlov připravili.

Na prvním stanovišti školáčky seznamoval recepční pan Luboš Švehla spolu s tiskovou mluvčí Územního odboru Český Krumlov paní por. Bc. Michaelou Hončíkovou, jak vypadá policista, jakou nosí uniformu, co k policistovi patří. S dětmi zde byla probírána tématika bezpečnosti, a to jak v rámci BESIPu, tak i jak se chovat k cizím lidem, na koho se obrátit, když se něco stalo nebo pokud hrozí nějaké nebezpečí.

Na druhém stanovišti prošel npor. Bc. Milan Popel s žáky místnosti dozorčí služby a policejních cel. U dozorčí služby se děti dozvěděly, jak se přijímá oznámení a shlédly monitory kamerového systému, který je umístěn v centru Českého Krumlova. Mohly vidět v reálu, jak dozorčí služba, pprap. Miroslav Hofbauer, přijímá telefonické oznámení od občanů a jak následně pokračuje pomocí radiostanice v předávání informací hlídce OOP ČR Český Krumlov. V policejních celách si následně vyzkoušely, na jakých tvrdých „kavalcích“ přespávají pachatelé a jaká bezpečnostní opatření musí policista učinit před umístěním osoby do policejní cely. Během tohoto stanoviště si děti zopakovaly základní tísňová volání 158, 155, 150, 156 a 112. I když se jednalo o sedmi-osmileté školáčky, tak většina z nich již tyto telefonní čísla znala, a to včetně čísla 112. Zde patří bezesporu dík rodičům a učitelům základní školy, kteří jim již odmalička tyto základní věci vštěpují.

Na třetím stanovišti předvedl nprap. Libor Šimánek, jak vypadá tzv. „těžkooděnec“ pořádkové jednotky a jak vypadají zbraně, které ve službě používají policisté Obvodního oddělení. Děti si vyzkoušely helmu pořádkové jednotky, pevnost štítu a chráničů takto vystrojeného policisty a dozvěděly se, kdy a na jaké události jsou policisté z pořádkové jednotky nasazovány. Dále zde byly k vidění různé donucovací prostředky jako jsou pouta, tomfa, slzotvorný prostředek, apod.

Na posledním stanovišti seznámila prap. Marika Rešová žáčky s novým policejním vozidlem. Mohli si zde vyzkoušet, jak probíhá spojení s dozorčí službou pomocí radiostanice, či jak funguje „maják“. Při tomto jim bylo sděleno, při jakých událostech se VRZ („maják“) používá, jak se pomocí tohoto zastavují vozidla. Hovořilo se zde také o ustrojenosti policistů a jaké prostředky k výkonu svého zaměstnání policista má sebou ve vozidle. Kromě donucovacích prostředků zde byl také ukázán přístroj na zjištění alkoholu v dechu, tak zvaný Dräger a neprůstřelná vesta.

Následně se všichni školáčci spolu s paní učitelkou přesunuli na kynologické stanoviště, kde jim vedoucí kynologů nprap. Ivan Dorotovič a psovod pprap. Jan Dvořák ukázali služební psy a vysvětlili, k čemu se služební pes využívá, cvičí, vychovává. Poté pprap. Jan Dvořák se služebním psem Halfem předvedl, jak jeho svěřenec reaguje na povely jako např. „k noze, sedni, lehni,...“ Spolu s nprap. Ivanem Dorotovičem sehráli před dětmi zadržení pachatele služebním psem, kdy pes se zakousne do ruky, v tomto případě chráněné speciálním rukávem. Dětem bylo ukázáno, že takový služební pes se nesmí ničeho zaleknout, a to ani výstřelu z pistole.

Na závěr proběhlo v místnosti recepce Obvodního oddělení Český Krumlov rozloučení s dětmi, které si kromě zážitků a informací odnesly s sebou diplom pana Pozorníčka - za absolvování exkurze a drobné dárky preventivního a propagačního charakteru. Odměnou policistům pak bylo nejen poděkování dětí za exkurzi, ale také jejich spokojené úsměvy a nadšeně rozzářená očička při návštěvě všech stanovišť.

Před odchodem byly děti spolu se svými průvodci vyfotografováni před budovou Obvodního oddělení na společné foto, které pořídil, stejně jako ostatní fotografie, prap. Michal Růzha. Fotografie z návštěvy dětí na OOP Český Krumlov jsou k nahlédnutí na internetových stránkách policie - http://www.policie.cz/fotogalerie/exkurze-deti-ze-zs-tgm-na-obvodnim-oddelni-pcr-cesky-krumlov.aspx

 

npor. Bc. Milan POPEL
zástupce vedoucího
OOP ČR Český Krumlov

vytisknout  e-mailem