Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Evropský den proti vloupání s novým sloganem

KRAJ - „Ujistěte se, že to bude pouze šéfkuchař, kdo vás ten večer překvapí“. Policistky z oddělení tisku a prevence uspořádaly pro občany Liberecka preventivní akci v OC Nisa. 

4
Evropský den proti vloupání letos doprovází v členských státech Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN) nový slogan: „Ujistěte se, že to bude pouze šéfkuchař, kdo vás ten večer překvapí“. Nadále se bude zmiňovaný den prezentovat také sloganem z předchozích kampaní: „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra“

„Byť počet vloupání do obydlí v celé Evropě v posledních letech klesá, a nejinak je tomu i v ČR, tak tato trestná činnost stále patří mezi ty nejpočetnější. Tato kampaň upozorňuje na skutečnost, že na zabezpečení obydlí je třeba neustále myslet, protože pachatelé dokáží využít jak toho, že jste odjeli na dovolenou, tak i toho, že jste si odskočili třeba jen do restaurace nebo na nákup. A že zabezpečení je nejen o technických opatřeních, ale zejména o našem běžném chování a zvycích“, říká JUDr. Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.

K tomuto datu připravily policistky z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro občany Liberecka preventivní akci zaměřenou na zabezpečení majetku - rodinných domů, bytů, rekreačních objektů, garáží apod. přímo v samotné nákupní psaáži OC Nisa v Liberci. Návštěvníkům obchodního centra předávaly  důležité preventivní rady i materiály, které souvisejí se zabezpečením jejich obydlí a upozornily je zároveň na mobilní aplikaci, kde najdou také mnoho užitečných rad.

  • Klíčové je, aby si lidé dobře objekt zabezpečili zařízením, které je certifikované, ať už mechanické či elektronické. Vždy je lepší zkombinovat mechanické i elektronické zabezpečovací prvky.
  •  Dobrá je instalace kamerových systémů, fotopastí.
  •  Dále využívání časových spínačů světel.
  •  Pozornost by měli věnovat vstupním dveřím, verandám, oknům, prostě místům, kudy může zloděj dovnitř vniknout.
  • 7Pro vyšší standard ochrany je již v dnešní době možné využít i připojení objektu k pultu centralizované ochrany.


​Technika má sice nezastupitelnou úlohu, ale jsou i docela obyčejná opatření, která nic nestojí:


  • Neupozorňovat nikdy na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubit se ve svém okolí odjezdem z domova.
  • Chránit své cennosti například využíváním trezorů.
  • Požádat své soudedy či příbuzné, aby dohlédli na obydlí v případě vaší nepřítomnosti, vybírali poštovní schránku a zalévali květiny či zahradu.
  • Důležité je nezapomenout uzamknout při odchodu všechny vstupy, zavřít okna a v okolí domu neponechávat předměty, které by mohli napomoci či usnadnit vniknutí do objektu.
     
  • Pokud po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a Vy můžete znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku tísňového volání 158.
     

Více informací k zabezpečení svých objektů je pro všechny zájemce k dispozici v mobilní aplikaci Zabezpečte se (zdarma ke stažení) nebo na webových stránkách www.stopvloupani.cz.

Kromě preventivní akce zaměřené na zabezpečení majetku, zde policistky společně se zástupci BESIP představovali kampaň "Zpomal, dokud není skutečně pozdě", která upozorňuje na úskalí a následky jízdy nepřiměřenou rychlostí. Nepřizpůsobení rychlosti patří totiž mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. Kampaň realizuje Česká asociace pojišťoven a BESIP ve spolupráci s Policií České republiky a řadou známých osobností.


19. 6. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem