Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Evropský den proti vloupání

KRAJ - Policejní preventisté upozorňují občany zejména před prázdninami a odjezdy na dovolené na důležitost zabezpečení jejich obydlí. 

7Již čtvrtým rokem si připomínáme  Evropský den proti vloupání, který letos připadl na 15. června.

K tomuto datu a dále v průběhu druhé poloviny měsíce června připravili policejní preventisté z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje několik akcí v obchodních centrech.

Letní měsíce jsou z hlediska vloupání do domů a bytů nejrizikovějším obdobím roku, protože velké množství lidí v době volna odjíždí na dovolenou. 

Preventivní akce jsou zaměřené na zabezpečení majetku - rodinných domů, bytů, rekreačních objektů, garáží apod. Přímo v samotných pasážích nákupních center předávají policisté návštěvníkům důležité preventivní rady i materiály, které souvisejí se zabezpečením jejich obydlí a upozorňují je zároveň na mobilní aplikaci, kde najdou také mnoho užitečných rad. S policejními preventisty se mohli občané setkat již v OC Nisa Liberec a nebo také v OC Fórum v centru Liberce. V tomto týdnu budou preventisté oslovovat návštěvníky obchodního centra Central v Jablonci nad Nisou. Informace se zde mohou dozvědět také zájemci o práci u Policie ČR. Na všech místech společně s preventisty jsou i zaměstnanci personálního oddělení, kteří zodpoví veškeré dotazy ohledně práce u Policie ČR. 

Přestože je v dnešní době na trhu celá řada zabezpečovacích zařízení, velkou měrou můžou přispět k zabezpečení obydlí samotní občané dodržováním základních preventivních rad: 

  • Řádné uzamykání objektu - Když odcházíte z domu nebo bytu, ať již krátkodobě, vždy zavírejte všechna okna a uzamykejte všechny dveře. Neschovávejte nikdy klíče pod rohožku ani do květináče.
  • Zbytečně neupozorňujte na vaši nepřítomnost  - O svém odjezdu informujte pouze nejužší okruh lidí, kterým věříte. Požádejte důvěryhodnou osobu, aby v době vaší nepřítomnosti dohlédla na obydlí – větrala, zalévala květiny, sekala trávník, pravidelně vybírala schránku na dopisy apod. Byt či dům se nebude jevit jako opuštěný, prázdný. 
    Můžete také byt nebo dům zabezpečit elektronickým zařízením, které v nepravidelných časových intervalech zapínají světla, televizi atd., a tím vytvářejí zdání, že byt je obydlen. 
  • Přehledný prostor před objektem - Důležité je dobré osvětlení před objektem. Zloděje odrazuje od pokusu vniknout do obydlí, protože by mohl být viděn. Dbejte na to, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část objektu. Díky lepší viditelnosti mohou tak i vaši sousedé snáze kontrolovat, zda je vše v pořádku.
  • Uklízejte na pozemku - Na zahradě nenechávejte volně ležet věci jako je např. žebřík, nářadí či sekačka. Ukládejte a uzamykejte je do kůlny či do garáže.
  • Nedávejte na odiv, že vlastníte cenné předměty - Nechlubte se před cizími lidmi, co máte doma cenného. Pokud chcete přechovávat cennosti doma, nenechávejte je na jednom místě – uložte je na různá těžko předvídatelná místa v bytě, nebo si pořiďte trezor.
  • Označujte cennosti, připravte jejich soupis a nechte je pojistit - Poznamenejte si sériová čísla a zvláštní označení svých cenných předmětů, elektronických výrobků apod. Sepište seznam těchto předmětů a pečlivě ho uschovejte. Nechte cennosti označit dostupnými identifikačními metodami a prostředky. Cennosti, které není snadné označit, si vyfotografujte. Tato opatření v případě odcizení předmětů usnadní jejich nalezení a identifikaci a ulehčí tak práci pojišťovně a policii.
  • Dobré vztahy se sousedy
     

Statistika vloupání do bytů, rodinných domů a rekreačních objektů:

rok 2021 1. 1. - 31. 5. 2021 1. 1. - 31. 5. 2022
byty 46 13 25
rodinné domy 65 22 44
rekreační objekty 88 37 55


Kromě akcí v obchodních centrech, prezentovali policejní preventisté toto téma v průběhu června i na několika přednáškách pro seniory - v Domech s pečovatelskou službou v Liberci, ulici Krejčího a Burianova a také v Komunitním středisku Kontakt.


24. 6. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem