Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropský den proti vloupání 2023

Opouštíte svůj domov? Jdete do práce nebo odjíždíte na dovolenou? Myslíte při tom také na bezpečí? Blíží se Evropský den proti vloupání, který připadá na středu 21. 6., a to je nejlepší příležitost si připomenout základní zásady ochrany bytu či domu, který na kratší či delší dobu necháváte bez dozoru. 

Statistická data bohužel mluví jasně. V roce 2022 neuniklo pozornosti zlodějů 1745 bytů a 2528 rodinných domů. „Po klidnějších (z pohledu kriminality) covidových letech opět zažíváme nárůst kriminality, kdy největší podíl na celkové kriminalitě má již tradičně kriminalita majetková. Počet vloupání do bytů a rodinných domů se ve srovnání s rokem 2021 zvýšil o více než 10 %,“ konstatuje ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Michal Barbořík.

„Policisté se dnes a denně setkávají s následky vloupání do různých typů objektů a vnímáme, že pro oběti jsou mnohdy závažnější emocionální dopady těchto skutků, než majetková újma. Dlouhodobě se v rámci preventivních aktivit snažíme vštěpovat veřejnosti jednoduché zásady, jak případného pachatele od vloupání odradit. Základní postupy jsou totiž velmi jednoduché. Například zamknout dveře nebo zavřít ventilačku před odchodem z domova vůbec nic nestojí a může mnohému zabránit“, doplňuje slova Michala Barboříka vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová a upozorňuje tak na důležitost základního zabezpečení zamykáním.

Nové informační spoty 

Pro letošní ročník jsme pro vás proto připravili několik novinek. Na téma bezpečného domova upozorníme prostřednictvím čtyř zcela nových spotů a navazujícího letáku. Malou ochutnávku nabízí teaser a všechna videa nejdete už nyní na YouTube.

Tato kampaň upozorňuje na skutečnost, že lidé mají k dispozici možnosti, jak své domovy a majetek zabezpečit a že to nemusí být vůbec drahé. Vyzdvihujeme tak čtyři osvědčená a efektivní opatření a zároveň lidem doporučujeme, jak se chovat bezpečně, jaká zvláštní opatření učinit před odjezdem na dovolenou, ale také to, jak reagovat v případě, že se přeci jen stanou obětí vloupání“, popisuje koncept informačních spotů Michal Barbořík.

Poradenská místa 2023

Poradit se o vhodných způsobech zabezpečení budete mít opět také možnost na řadě poradenských míst v rámci celé České republiky. Přesné termíny a místa, kde na vás budeme v návaznosti na středeční Evropský den proti vloupání čekat, jsme přehledně poskládali do mapy.Focus day - poradenská místa ČR 2023.png


 

Kromě míst uvedených v mapě se policisté potkají s veřejností v Kulturním domě v Lanškrounu (19. 6.), v záhrádkářské a chatové kolonii. Laguna v Přerově (20. 6.), na krajském dni PČR a HZS Olomouckého kraje na Horní náměstí v Olomouci (20. 6. - 10:00 – 17:00). Pražští kolegové se zaměří na zabezpečení objektů 20. 6. v Lipencích a středočeští policisté budou 20. 6. prevetivně působit v chatové oblasti Mšeno - Babí důl. 

Informační webové stránky

Problematice zabezpečení objektů se věnujeme po celý rok také v rámci dlouholetého projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. V rámci této aktivity jsme pro vás připravili informační web www.policie.cz/zabezpectese o možnostech různých způsobů zabezpečení bytů, bytových domů, rodinných domu, rekreačních objektů a garáží či zahradních domků. Nechybí zde samozřejmě ani přehled základních kroků k vyššímu bezpečí domova, které kromě trochy času nic nestojí, přesto mohou odradit pachatele, aby se vydal právě do vašeho obydlí. 

pplk. Veronika Hodačová
odbor prevence Policejního prezidia ČR
19. 6. 2023

vytisknout  e-mailem