Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Evropský den obětí trestných činů

BEROUNSKO – I letošní rok jsme minutou ticha uctili památku obětí trestných činů. 

Berounští policisté společně s Probační a mediační službou Beroun ve čtvrtek 22. února společně uctili památku obětí trestných činů. Tak jako loňský rok, tak i ten letošní, jsme ve 12 hodin symbolicky rozsvítili majáky služebních vozidel a minutou ticha si připomněli tento mezinárodní den. Světla majáků symbolizují přicházející pomoc a pro oběti to často znamená konec trápení a naději.

Cílem společné akce je zvýšit povědomí o právech obětí a jejich potřebách a připomenutí vzniku Charty práv obětí, k jejíž podpisu došlo již v roce 1990 ve Velké Británii.

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Tento zákon přesně vymezuje status "zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří například děti, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí, znásilnění a teroristického útoku. Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva. Mezi ně se řadí například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech této oběti osobou stejného či opačného pohlaví.

Obětí trestného činu nebo jinak traumatizující události se může stát kdokoliv z nás. Policisté připravili informace, díky kterým můžete situaci lépe zvládnout a zorientovat se v ní. Na těchto stránkách najdete informace co dělat v případě prožití mimořádné události (povodně, dopravní nehody, havárie atp.) nebo potřebné dokumenty k řešení různých životní situací. Na stránkách najdete také důležité body k tématu šikany dětí, a to například varovné signály pro rodiče. Rovněž se z obsahu dozvíte, jakou formou lze podat trestní oznámení, kde jej lze podat a co by mělo oznámení obsahovat. Nedílnou součástí těchto webových stránek je registr dalších subjektů, které se podílí na pomoci obětem trestných činů.

Další informace naleznete také na stránkách Probační a mediační služby. Požádat o pomoc či odbornou radu můžete i v jejich střediscích po celé České republice.

Společně (ne)jsme (bez)mocní.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
22. února 2024

Odkazy do noveho okna

Evropský den obětí trestných činů

Evropský den obětí trestných činů 

Detailní náhled

Evropský den obětí trestných činů

Evropský den obětí trestných činů 

Detailní náhled

Evropský den obětí trestných činů

Evropský den obětí trestných činů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem