Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Emise nových dálničních kuponů

Nové kupóny jsou více chráněny proti padělání. 

V letošním roce se policisté setkali se stovkami padělků dálničních kuponů a experti z hospodářské kriminálky na různých úrovních intenzivně pracují na dopadení pachatelů této trestné činnosti. 

Síť překupníků působila na území celé České republiky.  Kvalita padělků byla na velmi dobré úrovni a na jejich zkoumání se podílel i Europol.  Do současné doby bylo v souvislosti s prodejem padělků obviněno téměř padesát osob a za trestný čin padělání a pozměňování předmětů k označení zboží pro daňové účely a předmětů dokazujících splnění poplatkové povinnosti jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Jeden z větších případů aktuálně ukončili brněnští policisté, o akci čtěte zde.

Na vlnu padělků zareagoval i Státní fond dopravní infrastruktury a dálniční kupóny na rok 2016 jsou opatřeny dalšími ochrannými prvky a nově je zde i výrazné grafické rozlišení časové platnosti kupónu.

Kromě toho, že jsou známky lépe chráněny, je důležité veřejnost varovat i před nákupem známek za nižší hodnotu, než je jejich nominální hodnota. Snaha ušetřit pár stokorun může kupujícího dostat do problémů se zákonem a skončit minimálně pokutou. Proto důrazně doporučujeme koupi dálničního kupónu výhradně na označeném prodejním místě a zároveň varujeme před používáním zpoplatněných úseků komunikací bez dálniční známky. To může být pokutováno částkou 5 tisíc korun v blokovém řízení a ve správním řízení může pokuta dosáhnout částky 100 tisíc korun.

Konkrétní informace o podobě dálničních kupónů na rok 2016 jsou na stránkách Ministerstva dopravy ČR.

2. prosince 2015
por. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem