Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Elektronový mikroskop ve službách kriminalistiky

Zástupce Kriminalistického ústavu Policie ČR se zúčastnil Dnů elektronové mikroskopie v Brně, kde prezentoval využití elektronového mikroskopu v kriminalistické a znalecké praxi. 

Ve dnech 18. až 24. března 2024 se v Brně konaly Dny elektronové mikroskopie, které přibližují široké spektrum využití elektronové mikroskopie jak specialistům, tak i odborné a laické veřejnosti – žákům, studentům i rodinám s dětmi. Akce je pořádána od roku 2017 právě v Brně, které je světovým centrem vývoje a výroby elektronových mikroskopů. Zde vyráběné mikroskopy používá např. i NASA nebo Harvardská univerzita. Organizátorem letošního ročníku akce byla Hvězdárna a Planetárium Brno.

OkujeOkujePozvání pořadatelů již po několikáté v řadě přijal Marek Kotrlý z oddělení vědy a výzkumu Kriminalistického ústavu, který se dlouhá léta věnuje věděcko-výzkumné činnosti v odvětví fyzikální chemie. Připravil si dvě zajímavé přednášky na téma možnosti mikroskopických technik v kriminalistické a znalecké praxi – jednu pro odborníky v budově Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR a druhou v prostorách Hvězdárny a Planetária pro širokou veřejnost.

Kriminalistický ústav je aktuálně vybaven pěti elektronovými mikroskopy – čtyři využívají ke své každodenní práci experti na oddělení chemie a fyziky a jeden slouží speciálním biologům. „Elektronová mikroskopie je pro nás dnes již nenahraditelnou technikou pro řadu forenzních analýz. V odvětví fyzikální chemie ji standardně využíváme k analýzám povýstřelových a povýbuchových zplodin, termogenetckých částic, fází výbušnin a jejich komponentů, skel, plniv a aditiv (příměsí) plastů, barevných vrstev nátěrových systémů, pigmentů, kosmetických a farmaceutických produktů,“ uvedl Marek Kotrlý a dodal, že elektronový mikroskop je velkým pomocníkem rovněž při zkoumání fází zemin a minerálních fází, struktur vláken textilií a při určování pravosti drahých kamenů, ověřování přírodního původu perel či korálů apod. V odvětví kriminalistické biologie nachází elektronová mikroskopie uplatnění např. při určování zvířat podle chlupů, antropologům pomáhá při zkoumání lidských vlasů, dentálních výplní a kostních implantátů.

Řez iontovým svazkem povýbuchovou zplodinouŘez iontovým svazkem povýbuchovou zplodinouNové možnosti zkoumání přinesla i iontová mikroskopie
Techniky elektronové mikroskopie jsou také předmětem řešení řady vědecko-výzkumných projektů expertů Kriminalistického ústavu. Díky výzkumné činnosti byla před pár lety zavedena do kriminalistické praxe také iontová mikroskopie (tzv. technika fokusovaného iontového svazku – FIB), která je významou technickou inovací. „Princip iontové mikroskopie spočívá v tom, že místo elektronů jsou použity ionty, které mají jiné vlastnosti, a lze s nimi např. „řezat“ materiály na molekulární úrovni a studovat i velmi malé částice a nanokompozity, nebo struktury kovových materiálů,“ přiblížil výhody této techniky Marek Kotrlý. Experti tak mohou provádět doposud nerealizovatelná zkoumání, analyzovat např. vnitřní stavbu povýstřelových a povýbuchových zplodin či nanovrstev na tzv. smart sklech. „Tím, že vidíme vnitřní strukturu, můžeme nanovrstvy identifikovat, přesně analyzovat a porovnávat mezi sebou. Jako příklad lze uvést zkoumání fragmentů skel z krádeží motorových vozidel nebo z rozbité výlohy při  vloupání do prodejny. Tato skla mají na povrchu několik nanovrstviček kovů nebo oxidů a dokáží např. odrážet tepelné a světelné záření. Další využití je při analýzách tzv. pigmentů s proměnlivou barevností, které se používají jako ochranné prvky cenin nebo dokumentů. Jedná se o typický nanokompozit, jehož analýza může identifikovat padělek,“ doplnil Kotrlý.

Experti Kriminalistického ústavu ve spolupráci s výrobcem zařízení vyvinuli rovněž specializovanou forenzní verzi  softwaru pro automatickou analýzu zemin, která přináší do forenzní analýzy zemin tolik potřebná kvantitativní data. Za tento projekt získali spolu s pracovníky Univerzity Karlovy a firmy Tescan Cenu ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

pplk. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Policie ČR
29. března 2024

Odkazy do noveho okna

01 Elektronový mikroskop

01 Elektronový mikroskop 

Detailní náhled

02 Krystaly NaCl

02 Krystaly NaCl 

Detailní náhled

03 Pentrit

03 Pentrit 

Detailní náhled

04 Trichomy

04 Trichomy 

Detailní náhled

05 Dny elektronové mikroskopie

05 Dny elektronové mikroskopie 

Detailní náhled

06 Dny elektronové mikroskopie

06 Dny elektronové mikroskopie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem